Hüttemeiers vaniljekranse

Disse klassiske vaniljekranse er Kirsten Hüttemeiers opskrift. De er utroligt sprøde og med stor vaniljearoma. Fråds og køb gerne et par fede vaniljestænger, så bliver de endnu bedre.

Opskrift til ca. 50 vaniljekranse i str. L eller ca. 90 i alm. str.

500 g hvedemel
300 g sukker
2 vaniljestænger, gerne af den fede slags, kornene af
400 g smør
1 æg, str. M, sammenpisket
100 g mandler, smuttede og fintmalede og gerne de spanske marcona

Prøv også Honning-elge

Bland mel, sukker og vanillekorn i en skål. Hak smørret ud heri, og tilsæt æg samt mandler. Ælt dejen sammen, og stil den køligt et par timer.
Del dejen i mindre portioner, og kør dem gennem kødhakkemaskinen forsynet med en plade, der giver de flotte, takkede stænger. Hvis du ikke har en kødhakker, kan du komme dejen i en sprøjtepose med stor rillet tylle, og sprøjte dejen ud i kranse på den måde (kagerne smager også godt, hvis de trilles i hånden og ikke får riller!). Skær dejstængerne i 16 cm lange stykker (hvis det skal være vanillekranse i str. L. Hvis du ønsker vanillekranse i alm. str., skal de være ca. 8 cm lange). Form stængerne til kranse, læg dem på plader beklædt med bagepapir, og bag kagerne gyldne og sprøde i ovnen ved 200 grader i 8-10 min. Lad kagerne afkøle helt, inden de fyldes på kagedåser. Server dem til en god kop te eller som en del af julens konfekt- og kagebord.

Prøv også Hüttemeiers klassiske brunkager

Vidste du?

At opskriften på vaniljekranse (og i øvrigt også jødekager) stammer fra midten af 1800-tallet, hvor støbejernskomfuret blev mere og mere udbredt. Indtil da blev de fleste danske søde sager tilberedt på et blus som fx æbleskiver og pandekager. Efter husmødrene fik komfur, kom de for alvor i gang med småkageproduktionen, og mange af de klassiske danske kager stammer fra denne eksperimenterende tid.

Her kan du se Mette Blomsterbergs version

 

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER