Disse klassiske vaniljekranse er Kirsten Hüttemeiers opskrift. De er utroligt sprøde og med stor vaniljearoma. Fråds og køb gerne et par fede vaniljestænger, så bliver de endnu bedre.
Opskrift til ca. 50 vaniljekranse i str. L eller ca. 90 i alm. str.
500 g hvedemel
300 g sukker
2 vaniljestænger, gerne af den fede slags, kornene af
400 g smør
1 æg, str. M, sammenpisket
100 g mandler, smuttede og fintmalede og gerne de spanske marcona
Prøv også Honning-elge
Bland mel, sukker og vanillekorn i en skål. Hak smørret ud heri, og tilsæt æg samt mandler. Ælt dejen sammen, og stil den køligt et par timer.
Del dejen i mindre portioner, og kør dem gennem kødhakkemaskinen forsynet med en plade, der giver de flotte, takkede stænger. Hvis du ikke har en kødhakker, kan du komme dejen i en sprøjtepose med stor rillet tylle, og sprøjte dejen ud i kranse på den måde (kagerne smager også godt, hvis de trilles i hånden og ikke får riller!). Skær dejstængerne i 16 cm lange stykker (hvis det skal være vanillekranse i str. L. Hvis du ønsker vanillekranse i alm. str., skal de være ca. 8 cm lange). Form stængerne til kranse, læg dem på plader beklædt med bagepapir, og bag kagerne gyldne og sprøde i ovnen ved 200 grader i 8-10 min. Lad kagerne afkøle helt, inden de fyldes på kagedåser. Server dem til en god kop te eller som en del af julens konfekt- og kagebord.
Prøv også Hüttemeiers klassiske brunkager
Vidste du?
At opskriften på vaniljekranse (og i øvrigt også jødekager) stammer fra midten af 1800-tallet, hvor støbejernskomfuret blev mere og mere udbredt. Indtil da blev de fleste danske søde sager tilberedt på et blus som fx æbleskiver og pandekager. Efter husmødrene fik komfur, kom de for alvor i gang med småkageproduktionen, og mange af de klassiske danske kager stammer fra denne eksperimenterende tid.
Her kan du se Mette Blomsterbergs version