Sæson
Havren høstes typisk i august, men fås hele året.

Smag
Havren er rig på fedme og nøddesmag, som især udvikler sig, hvis melet eller grynene ristes af på en hed pande til det dufter let, men ikke brændt.

Prøv fx Blåbærcrumble med balsamico

Anvendelse
Grækerne anså havren som uspiselig, og heller ikke i Mellemøsten var man vild med kornsorten. Her i Norden tog vi den derimod til os i en grad, så den er nævnt i de islandske sagaer og ikke mindst i en noget skamreddet dansk festsang. Men sandt er det, at havre er let at kende med sine gyldne små bjælder. Den valses ofte til gryn, som spises med kold mælk og sukker eller koges til mættende havregrød, som typisk serveres med en klat koldt smør og sukker. Prøv også at tilsætte rosiner, kanel og æbler til grøden – det kvikker den gamle morgenmadsklassiker gevaldigt op. Havregryn bruges også til mysli, kager og konfekt fx de små, brune havregrynskugler, der vendes i perlesukker eller kokos. Sprødristet i lidt honning eller sukker udgør grynene et knasende sprødt lag i en trifli eller æblekage. Havregryn er også fine at tilsætte brød, hvor de giver en saftig krumme eller et smukt drys på toppen. De små bjælder kan også males til mel, som giver et aromatisk, nøddeagtigt og let sødt brød. Havremel har dog en ringe evne til at hæve, så det anbefales at blande det med andre typer mel fx hvedemel, helst i forholdet 1 del havremel til 4 dele andet mel.

Læs også om Ølandshvede

Opbevaring
Tørt.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER