Sæson
Hele året.
Smag
Det solgule krydderi har en mild og lidt støvet smag med noter af peber, jord og karry.
Prøv fx Garam masala pulled pork med krydret slaw og fladbrød
Anvendelse
Den gule gurkemeje bliver nogle gange kaldt for falsk safran og bliver ganske vist også solgt som safran af mere lyssky sælgere. Gurkemeje har da også flere ligheder med det kostbare krydderi; evnen til at farve retter solgule samt en mild smag, der dog ikke er nær så elegant som safranens. Men gurkemeje er samtidig helt sin egen med en smag, der på én gang er støvet og levende. Den er ikke så fantastisk alene, men sammen med andre krydderier liver den op, og den har også en evne til at binde flere forskellige krydderier sammen, hvilket har gjort den populær i krydderiblandinger som karry. Gurkemeje er egentlig en rod i familie med ingefæren. Den fås både frisk og pulveriseret. Herhjemme støder man som oftest på pulveriseret gurkemeje, som fremstilles ved at koge og tørre roden, hvorefter den stødes til et gult pulver. Gurkemeje dyrkes bl.a. i Indien, Sydøstasien og på Hawaii. Især inderne bruger flittigt det gule krydderi som smagsgiver og ikke mindst som farvestof i maden. Det er fremragende i currys. I Europa har vi også taget gurkemejen til os, men her bruges gurkemejen typisk til at sætte kulør på sennep eller remoulade. Gurkemeje kan også anvendes i brød, kager og dressinger.
Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.