Geko med røget citronchutney

En ost med en smag, der vil frem i verden, lyder meldingen fra mejeristen Finn fra Lillebælt Mejeri. Geko er lavet på lige dele gede- og komælk, hvilket giver en fin balanceret gedesmag og en cremet konsistens. Osten har en høj grad af fedme, også i smagen, som citronen giver et ideelt syrligt modspil til. Chutneyens røgsmag understregerne ostens toner af hø.

Prøv også Saltsyltede appelsiner, lime og citroner

Opskrift på 1 portion

5 økologiske citroner
Ca. 1 kg salt
2-3 timiankviste

Røget olie:
Lidt røgsmuld
Et par håndfulde hø*
1 dl olie, fx vindruekerneolie

Røget citronchutney:
6 halve saltede citroner
6 spsk akaciehonning
2 spsk olie røget mildt med hø
Geko fra Arla Unika, ved servering**

Saltede citroner: Skyl citronerne, og skær dem i halve. Fyld dem på en lufttæt beholder, gerne et glas, dæk dem med salt, og pres godt på dem med en ske for at forløse deres saft. Læg timiankvistene ved, og lad dem stå på køl i mindst 2 uger. Når det hvide i citronerne er blevet klart, og de er helt bløde, er de klar til brug.
Røget olie: Læg røgsmuld og hø i bunden af en gryde. Kom et lag sølvpapir ovenpå, og tag gerne et stort stykke, så kanterne kan bukkes, og det danner en lille platform oven på høet. Stil en lille skål på platformen, og fyld olien i. Læg låg på gryden, og stil den på blusset. Husk at tænde for emhætten og gerne åbne et vindue også. Snart begynder der at stige røg op af gryden. Det er svært at give en præcis tilberedningstid, for det afhænger af blus og mængden af hø osv., men ca. 3-4 min. bør være nok.
Røget citronchutney: Skyl citronerne fri for salt og timian. Fyld citronerne på en blender med honning, og blend. Kom derefter massen i en gryde sammen med 2 spsk røget olie, og karamelliser massen under omrøring. Køl ned, og bevar på glas i køleskab.

*Fås hos dyrehandleren.
** Geko kan købes hos mange ostehandlere. Alternativt kan du fx købe osten Saint Felicien, der er en blød fransk komælksost, som fås hos ostehandleren.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER