Citronmelisse

Sæson
Juni til september, men fås hele året.

Smag
Navnet har citronmelissen ikke for ingenting, for urten dufter intenst og friskt citron, når man gnider på bladene eller hakker dem fint. Citrusnoterne er også til stede i smagen, men dog langt mere dæmpet end i duften. Derudover har den noter af græs og et strejf af sødme.

Læs også om Mynte

Anvendelse
Citronmelissen har været anvendt i årtusinder og var især yndet af de gamle grækere. Den vokser vildt i Middelhavsområdet, men trives også godt i danske haver. Den kaldes også for hjertensfryd, fordi den siges at være opløftende og modvirke nedtrykthed. Citronmelissens blade anvendes fortrinsvis rå som smukt og aromatisk drys i salater og på desserter, men citronnoterne klæder også fisk og fjerkræ. De velduftende blade kan bruges til at parfumere olie, eddike og snaps, og så kan man brygge en velsmagende og forfriskende te ved at overhælde melissen med kogende vand. Prøv den i en sommerlig dressing, der tager udgangspunkt i den gode gamle mormordressing. Syrn en lille skålfuld piskefløde med et godt vrid citronsaft efter lidt tid tykner fløde let. Tilsæt et par tsk. sukker og lidt salt og peber. Hak til sidst lidt citronmelisse fint og tilsæt. Dressingen er dejlig til en enkel salat eller til mager fisk.

Opbevaring
Køligt. Bladene kan fryses.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere