Sæson
Juni til september, men fås hele året.
Smag
Navnet har citronmelissen ikke for ingenting, for urten dufter intenst og friskt citron, når man gnider på bladene eller hakker dem fint. Citrusnoterne er også til stede i smagen, men dog langt mere dæmpet end i duften. Derudover har den noter af græs og et strejf af sødme.
Læs også om Mynte
Anvendelse
Citronmelissen har været anvendt i årtusinder og var især yndet af de gamle grækere. Den vokser vildt i Middelhavsområdet, men trives også godt i danske haver. Den kaldes også for hjertensfryd, fordi den siges at være opløftende og modvirke nedtrykthed. Citronmelissens blade anvendes fortrinsvis rå som smukt og aromatisk drys i salater og på desserter, men citronnoterne klæder også fisk og fjerkræ. De velduftende blade kan bruges til at parfumere olie, eddike og snaps, og så kan man brygge en velsmagende og forfriskende te ved at overhælde melissen med kogende vand. Prøv den i en sommerlig dressing, der tager udgangspunkt i den gode gamle mormordressing. Syrn en lille skålfuld piskefløde med et godt vrid citronsaft efter lidt tid tykner fløde let. Tilsæt et par tsk. sukker og lidt salt og peber. Hak til sidst lidt citronmelisse fint og tilsæt. Dressingen er dejlig til en enkel salat eller til mager fisk.
Opbevaring
Køligt. Bladene kan fryses.