Appelsinmarmelade, appelsinlikør, mandelfyld og chokolade er hovedingredienserne i tærten, som på den mest behagelige vis kombinerer den lidt tunge chokolade med vinterens syrlige citrus. Tærten har godt af at stå et døgns tid, for så samler smagene sig for alvor, men den kan naturligvis også spises på dagen.

Prøv også Tarte tatin

Opskrift på 1 tærte

Mørdej:
250 g mel
145 g smør
100 g sukker
1 knsp fint salt
1⁄2 vanillestang, kornene fra
1 æggeblomme, eller 1 helt æg
1 tærteform med løs bund, 24 cm i diameter

Chokoladefyld: 
80 g mørk chokolade, min. 70 %, meget finthakket
125 g smør, blødt
125 g sukker
2 æg
125 g mandelmel
1 spsk kakaopulver
30 g appelsinlikør, fx Cointreau
4 appelsiner, økologiske
50-75 g appelsinmarmelade af god kvalitet

Mørdej: kom mel, smør, sukker, salt og vanillekorn i en skål, og gnid hurtigt smørret ud i de øvrige ingredienser med fingrene, indtil det er en løs, fin blanding. tilsæt æggeblomme eller et helt æg, og saml dejen hurtigt, til den er ensartet. Rul dejen ud i 3 millimeters tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg den på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i mindst 1 time.
Beklæd en tærteform med løs bund med dejen – det er nemmest, hvis du har ladet dejen temperere en smule på køkkenbor- det, så den ikke kommer direkte fra køleskabet. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af. Ret til med fingerspidserne. stil den igen på køl, mens du laver fyldet.
Chokoladefyld: Kom chokoladen i en stor skål. tilsæt smør, og rør det blødt. kom sukker, æg, mandelmel og kakaopulver i, og pisk det sammen. Tilsæt appelsinlikør. skær enderne af appelsinerne, og stil dem på et skærebræt. Skær skrællen væk med en skarp kniv ved at følge appelsinens form. Skær alt det hvide af. før kniven ind imellem lamellerne, og skær fileterne ud. læg dem på et rent viskestykke (så de ikke safter så meget).
Tag tærtebunden ud af køleskabet, og sæt den på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel først en lille mængde fyld i tærtebunden. kom marmeladen i en sprøjtepose, luk den til, klip et lille hul, og sprøjt et spiralmønster. fordel resten af mandelfyldet over tærten. fordel appelsinfileterne i et mønster, og bag tærten i midten af ovnen i ca. 45 min. ved 180 grader varmluft.
Afkøl tærten, og servér.

Prøv også American Apple Pie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *