Skorpen er grålig, men bliver lidt plettet gul-rød i takt med at den modnes helt færdig. Den cremede bløde ost, som flyder ud, når man skærer i skorpen, kan spises med ske og smager helt forrygende.

Anvendelse
I følge Helges Ost på Værnedamsvej i København smager Vacherin Mont D’or fantastisk, hvis man laver et hul i midten og kommer lidt tør hvidvin i, varmer den i ovnen ved 200 grader i 20-25 min. Nyd den flydende ost med kartofler, grønsager og et godt brød. Men du kan også bare nyde den kold på et stykke godt brød.

Mellem Frankrig og Schweiz
Mont dór betyder det gyldne bjerg men det er også navnet på en bjergtop i Jurabjergene. Det er i dette område på grænsen mellem Frankrig og Schweiz at vacherin Mont dór bliver fremstillet. Selvom franskmændene har produceret osten i over 200 år, herskede der i mange år uenighed mellem de to lande, om hvem der først begyndte at fremstille ostene. Det endte med, at schweizerne trak sig og gav franskmændene æren.

Læs også om Gorgonzola

Fremstilling
Der er kun to racer af køer, Pie rouge de l’ Est og Montbéliarde, der må levere mælk til denne særlige vacherinost. De græsser i bjergene omkring 700 meter oppe. Osten produceres i en begrænset periode fra august til slutningen af marts, men det er først fra december, at osten er klar til at blive spist. Efterspørgslen i Frankrig er så stor, at den ofte endnu ikke er moden nok ved leveringen. Vacherin-osten fremstilles udelukkende af råmælk og de flade runde ostehjul, som man kan få i flere størrelser fra 0.5 kg op til tre kg, modner først på brædder af grantræ. Her bliver de vendt jævnligt og gnedet med saltlage. Derefter kommer ostene i æsker af spåntræ, også lavet af gran og i disse æsker modnes de færdigt. Ostene sælges også i disse træbånd, da de er med til at holde sammen på osten. Det er den endelige modning i æskerne, som giver osten dens konsistens, farve og smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *