Tapioca-perlerne stammer fra en giftig plante, men de kan uden bekymring anvendes i madlavningen til at jævne fx budding og bubble tea.

Navnet klinger eksotisk og sjældent, men det er ikke mere sjældent, end at det er udbredt i det meste af verden. Tapioca stammer fra cassava-plantens rod. Planten voksede i det nordlige Brasilien, men udbredte herefter sine rødder ned gennem Sydamerika. Da spanske og portugisiske opdagelsesrejsende lagde vejen forbi kontinentet, sørgede de for at tage tapiocaen med til det meste af Vestindien, Afrika og Asien.

I køkkenet
Tapioca sælges i flere former: som opløseligt pulver, mel, forkogte fine eller grove flager, små pinde eller perler. Den mest kendte form herhjemme er perler, som bruges i bubble tea, men som også snildt kan anvendes i eksempelvis budding. Selve tapioca-melet bliver i både Asien og Sydamerika brugt som jævningsmiddel og har samme funktion som kartoffelmel. Tapioca-perler har en gummilignende konsistens, og i sig selv smager de ikke af så meget, men de bliver ofte tilsat smag ved eksempelvis at koge dem i en lage.

En giftig plante
Får man fat i cassava-planten, skal man ikke selv forsøge at udvinde tapioca. Rødderne indeholder nemlig spor af cyanid. Før i tiden raffinerede mayaindianerne cyanidet og brugte det som gift til pilene i deres pusterør. Den resterende og ikke-giftige del af rødderne spiste de. Det er derfor en god ide at købe det færdiglavede produkt, hvis man vil være på den sikre side.

Brasiliansk rødvinssagu (dessert til 4 pers.)
Kom 2 ½ dl små tapioca-perler, 1 fl rødvin, ½ fl vand, 5 dl sukker, 1 kanelstang og 1 vaniljestang i en gryde, og varm det op til lige under kogepunktet under omrøring. Lad det køle af under låg, til det er lunkent, og varm det så op igen til lige under kogepunktet. Gentag processen mindst 3 gange, så alle perler er helt tilberedt og gennemsigtige. Server saguen kold, gerne med double cream eller alm. fløde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *