Sæson
Hele året.
Smag
Tamarind smager syrligt sødt og beskrives ofte som en kombination af blomme og lime. Tamarind indeholder betydelige mængder sukker, som dog holdes i skak af syre.
Anvendelse
Tamarind er en bønnelignende frugt, der oprindeligt stammer fra Afrika, men som også er eftertragtet i Latinamerika og Sydøstasien. Inde i bønnen vokser små frø, der omgives af en fedtet masse, og det er denne masse, der presses til blokke eller røres til pasta og sælges som krydderi. Man kan også støde på saft eller puré af tamarind, men her kan kvaliteten svinge, og det er let at lave selv ved at brække stykker af tamarindblokken og overhælde den med kogende vand. Efter lidt tid kan massen passeres gennem en si og er klar til brug. Tamarind findes både i en umoden version, som er bitter og sur og ofte bruges i det salte køkken, og en sød version, der typisk bruges i slik og desserter. Tamarinde kan anvendes til utallige formål, den indeholder meget pektin, hvilket gør den særdeles velegnet i marmelade. Både i Mellemøsten, Afrika og Latinamerika bruges frugten til en forfriskende drik, hvor tamarind opløses i vand og sødes med sukker og af og til tilsættes et stænk citron. I Indien indgår tamarind i den berømte curry Vindaloo, i Thailand spises tamarind vendt i sukker som slik, og englænderne fandt på at bruge den i HP-sauce og Worcestershire sauce. Tamarind kan bruges, hvor man ellers ville bruge eddike, citron eller lime. Den klæder krydrede currys eller chutneys, men er også anvendelig i marinader til kød og fisk.
Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.
Hvor kan det købes
Tamarind kan købes hos etniske købmænd.