Tamarind

Sæson
Hele året.

Smag
Tamarind smager syrligt sødt og beskrives ofte som en kombination af blomme og lime. Tamarind indeholder betydelige mængder sukker, som dog holdes i skak af syre.

Anvendelse
Tamarind er en bønnelignende frugt, der oprindeligt stammer fra Afrika, men som også er eftertragtet i Latinamerika og Sydøstasien. Inde i bønnen vokser små frø, der omgives af en fedtet masse, og det er denne masse, der presses til blokke eller røres til pasta og sælges som krydderi. Man kan også støde på saft eller puré af tamarind, men her kan kvaliteten svinge, og det er let at lave selv ved at brække stykker af tamarindblokken og overhælde den med kogende vand. Efter lidt tid kan massen passeres gennem en si og er klar til brug. Tamarind findes både i en umoden version, som er bitter og sur og ofte bruges i det salte køkken, og en sød version, der typisk bruges i slik og desserter. Tamarinde kan anvendes til utallige formål, den indeholder meget pektin, hvilket gør den særdeles velegnet i marmelade. Både i Mellemøsten, Afrika og Latinamerika bruges frugten til en forfriskende drik, hvor tamarind opløses i vand og sødes med sukker og af og til tilsættes et stænk citron. I Indien indgår tamarind i den berømte curry Vindaloo, i Thailand spises tamarind vendt i sukker som slik, og englænderne fandt på at bruge den i HP-sauce og Worcestershire sauce. Tamarind kan bruges, hvor man ellers ville bruge eddike, citron eller lime. Den klæder krydrede currys eller chutneys, men er også anvendelig i marinader til kød og fisk.

Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.

Hvor kan det købes
Tamarind kan købes hos etniske købmænd.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER