Den danske squash-sæson strækker sig primært fra juli til oktober, men det er muligt at købe squash hele året rundt. Squashblomsterne er bedst først på sæsonen. De er ikke så udbredte i Danmark, men de skulle være mulige at bestille hjem gennem grønthandleren.

Hos grønthandleren
Squash bør have en blank og ubleget overflade uden bløde pletter. De fås både lyse- og mørkegrønne, og ind imellem er de gule også til at få fingrene i. Som regel er squash aflange og ligner en forvokset agurk, men der findes også runde og buttede udgaver, små bitte varianter og ikke mindst de solsikkegule squashblomster, der kan fyldes og friteres. Uanset farve og form smager de forskellige slags squash ganske ens. En rigtig god squash er ikke længere end 20 cm, for ellers bliver kernerne store og modne, og kødet bliver tørt.

I køleskabet
Squash bør ikke opbevares på køl længere end tre dage, for derefter begynder de så småt at udvikle bløde og brune pletter, og overfladen bliver blød og runken.

Prøv fx Pizza med kartoffel, squash og mascarpone

Zucchini, squash eller courgetter?
Italienerne kalder den for zucchini, og det samme gør amerikanerne, tyskerne og australierne. I Frankrig, Sydafrika, Storbritanien m.fl. hedder den en courgette, og i Danmark går den som hovedregel under navnet squash. Navnene er forskellige, men grøntsagen er med små variationer i form og farve helt og aldeles den samme.

Tilberedning
Der findes næsten ingen anden grøntsag med så mange anvendelsesmuligheder som squash. Den kan bruges rå i salater eller i pastaretter som et sprødt og sødt element. Mest brugt er den i det varme køkken, hvor den er lækker i tærter, omeletter, gryderetter, lasagne, kødsovs og meget meget mere. Squash i sig selv smager ikke af det vilde, så det klæder den at være i selskab med nogle gode smagsgivere som gedeost, tomater, citron, hvidløg og chili. Squash og aubergine er skønne sammen, og begge dele er formidable på en grill. Squashblomsterne er vidunderlige som en forret, hvor de bliver fyldt med ricotta, mozzarella eller gedeost og dernæst friturestegt.

Prøv fx Grillet ratatouille med sprød kylling

I alverdens køkkener
Squash er udbredt over det meste af verden. I Grækenland og Italien serveres grillet squash ofte til forret, og nogle romerske restauranter er specialiseret i friturestegte squashblomster kaldet ”fiori di zucca”. I Frankrig er squash hovedingrediensen i den vidt udbredte ratatouille, der ofte serveres som tilbehør eller til frokost med brød til. I Tyrkiet hyldes squash med retten ”mücver”, som er pandekager med revet squash, æg og mel, der serveres med yoghurt. Og i Mexico er squashblomsterne populære og en vigtig ingrediens i supper.

Næring
Ligesom agurk består squash mest af vand og har et lavt kalorieindhold. Squash indeholder flere vitaminer som A-, B- og C-vitamin samt jern og kalium.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere