Sæson
Fås hele året.
Smag
Den gyldne drik er fyldig og mørk med let bittert anstrøg fra garvesyren og let sødme. Smagen kan være en anelse metallisk, mens noterne varierer efter sort og behandling.
Anvendelse
Te er sammen med kaffe den førende drik på verdensplan, elsket for sin styrkende og opkvikkende virkning pga. indholdet af koffein. Især England har en stærk tekultur med sin five ò clock tea. Sort te produceres især i Sri Lanka, der mest er kendt for ceylonte samt i Indien, hvor darjeeling og assam stammer fra. Sort te fremstilles ved, at bladene fra tebusken camellia sinensis først tørres let og rulles, hvilket frigiver enzymer, der starter en fermenteringsproces. Processen gør bladene mørke og udvikler aromaen, herefter tørres teen helt og er nu klar til at mødet med det kogende vand. De yngste blade regnes for de bedste og kaldes også for first flush. Selvom sort te primært er en drik, kan den også med fordel anvendes i madlavning, hvor udtræk af sort te kan være yderst elegant i sirup, kager, glasur og marinader. Prøv at lave en tesirup ved at brygge to dl. meget stærk te af din yndlingste, det kan også fint være en aromate såsom earl grey. Fisk teen op og tilsæt 2 dl sukker og revet citronskal efter smag. Brug siruppen over pocherede ferskner eller dryp over figner og server med letpisket flødeskum, eller dryp den over yoghurt eller kager.
Opbevaring
Tørt, mørkt og i en lufttæt beholder.