Sommerbuk

Sommerbuk er en mager spise, men kødet er alligevel rigt på smag. Det smager let krydret af enebær og kan minde lidt om lammekød – uden uldsmag vel at mærke.

Sæson

Jagtsæsonen på sommerbukke løber fra 16. maj til 15. juli og gælder kun bukkene. Fra 1. oktober til 15. januar må hundyr og rålam også skydes.

Anvendelse
Normalt hører vildtkød efteråret til, når jagtsæsonen for alvor går ind 1. oktober. Men allerede 16. maj går jagten ind på råbukke, eller sommerbukke, som de kaldes inden for gastronomien. Bukken er et eftertragtet jagtbytte blandt jægere og et af de hyppigst forekommende hjortevildt i Danmark, så er man så heldig at kende jæger, er chancerne gode for at få sommerbuk på gaflen. Råbukken vejer bare 20-25 kg og er dermed den mindste danske hjort. Kødet er rødt, magert og meget velsmagende. Jo ældre dyret er, jo kraftigere er smagen. Køllen fra bukken er en dejlig spise, som helst skal pakkes i fedt under stegningen for ikke at blive tør. Et gammelt trick er at pakke den ind i bacon, men den røgede smag kan godt dominere den fine vildtsmag. Rør i stedet en kryddersmør med rosmarin, enebær, timian, salt og peber og pak omkring køllen. Undervejs i stegningen kan man af og til dryppe kødet med det smeltede smør. Det øvrige kød fra bukken kan med fordel grilles, ryggen kan med fordel fileteres og skæres til bøffer, der steges ganske kort tid ved høj varme. Sommerbuk er dejligt med tilbehør af bær eller rabarber, nye kartofler og grønne bønner.

Opbevaring
Køl eller frys.

Hvor kan det købes
Rådyr kan være svære at få fat på, men spørg en jæger eller forhør dig hos slagtere og vildforhandlere.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER