Sølvbede kaldes også bladbede på dansk og kan være svære at opdrive, men ikke desto mindre er de en lille søgen værd, for de har stor anvendelighed.
Sæson
April til oktober.
Smag
Sølvbede går også under navnet husmandsasparges, fordi stænglen i smag og konsistens minder om asparges, dog mere krydret. Bladene derimod smager mere i retning af spinat, neutralt og let bittert.
Anvendelse
Sølvbede – eller bladbede – er ikke længere så almindelig i Danmark. Men planten med de saftige hvide stængler og de store mørkegrønne blade er nem at dyrke i haven og kan spises rå eller tilberedt i et væld af retter. Stænglen kan tilberedes på samme vis som asparges, letdampet eller svitset let i lidt smør. Bladene kan anvendes som spinat i salater, stuvninger, hakket og fyldt i tærter, fars eller i wokretter. De store blade kan også bruges til at pakke fisk ind i, inden fisken dampes. I Italien er sølvbeden meget brugt, og det kan derfor anbefales at kigge i italienske kogebøger for at finde inspiration til tilberedning. Prøv fx at blanchere de hvide stilke i letsaltet vand, inden de sauteres i lidt smør og drysses med parmesanflager og friskkværnet peber. Eller sauter bladene i smør, hvidløg, friskrevet muskatnød og rund smagen af med lidt fløde.
Opbevaring
I køleskab.
Hvor kan den købes
Da sølvbeden ikke længere er så brugt i Danmark, kan den være svær at opdrive. Men prøv hos velassorterede grønthandlere, supermarkeder eller gårdbutikker i sæsonen.