Sølvbede

Sølvbede kaldes også bladbede på dansk og kan være svære at opdrive, men ikke desto mindre er de en lille søgen værd, for de har stor anvendelighed.

Sæson
April til oktober.

Smag
Sølvbede går også under navnet husmandsasparges, fordi stænglen i smag og konsistens minder om asparges, dog mere krydret. Bladene derimod smager mere i retning af spinat, neutralt og let bittert.

Anvendelse
Sølvbede – eller bladbede – er ikke længere så almindelig i Danmark. Men planten med de saftige hvide stængler og de store mørkegrønne blade er nem at dyrke i haven og kan spises rå eller tilberedt i et væld af retter. Stænglen kan tilberedes på samme vis som asparges, letdampet eller svitset let i lidt smør. Bladene kan anvendes som spinat i salater, stuvninger, hakket og fyldt i tærter, fars eller i wokretter. De store blade kan også bruges til at pakke fisk ind i, inden fisken dampes. I Italien er sølvbeden meget brugt, og det kan derfor anbefales at kigge i italienske kogebøger for at finde inspiration til tilberedning. Prøv fx at blanchere de hvide stilke i letsaltet vand, inden de sauteres i lidt smør og drysses med parmesanflager og friskkværnet peber. Eller sauter bladene i smør, hvidløg, friskrevet muskatnød og rund smagen af med lidt fløde.

Opbevaring
I køleskab.

Hvor kan den købes
Da sølvbeden ikke længere er så brugt i Danmark, kan den være svær at opdrive. Men prøv hos velassorterede grønthandlere, supermarkeder eller gårdbutikker i sæsonen.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER