Skyr har trods sit lave indhold af fedt en cremet og fyldig konsistens med en mild og syrlig smag, som kan minde om fromage frais.
Sæson
Fås hele året.
Anvendelse
Skyr (udtales skirr) er først blevet almindeligt på hylderne i danske mejeriafdelinger de seneste år, men skyr er et ældgammelt islandsk produkt, som menes at stamme fra vikingerne, og for islændinge er produktet lidt af en national stolthed. For at fremstille skyr bruger islændinge både en særlig oldnordisk mælkesyrekultur samt mælken fra islandske dyr, der menes at være særligt rene racer, fordi Island geografisk er isoleret. Skyr er et mælkeprodukt, som kan beskrives som en yoghurtlignende friskost. Skyr har et lavt fedtindhold på bare 0,2 procent, men er samtidigt rigt på protein, hvilket gør det til et meget mættende produkt. Den særlige mælkesyrekultur gør, at produktet bedre kan optages og fordøjes af menneskekroppen, end det er tilfældet med almindelig mælk, og samtidig gør den det muligt at opnå en delikat og cremet konsistens, helt uden skulle tilsætte kedeligt skummetmælkspulver eller stivelse. Skyr kan bruges som yoghurt eller fromage frais. Det kan spises til morgenmad, sødes med sukker og vanille og serveres til frugttærter og kage, samt bruges i bagning og til dressinger. Man kan også bruge den i en let cheesecake.
Prøv fx Anne au Chocolats Mandelvafler med birkes og citron
Opbevaring
I køleskab.
Hvor kan det købes
I velassorterede supermarkeder og helsekostforretninger.