Shiitake

Sæson
Importeres hele året, men efterår og vinter er højsæson.

Smag
Frisk shiitake har en kødfuld, mild smag med noter af skovbund og egetræ. Shiitake er velegnet til at tilføre retter smagen af umami, især i den tørrede version, hvor smagen er meget intens.

Læs også om Enoki

Anvendelse
Den ligner en stor, brun markchampignon med sit brune ydre og de flødefarvede lameller. Shiitake er udbredt i store dele af Kina og Japan, hvor den vokser vildt og dyrkes kommercielt. Den vokser i fugtigt, råddent træ af egetypen shii, deraf navnet shiitake. Den brune svamp er eftertragtet for sin evne som smagsgiver i supper og simreretter, hvor den bruges både frisk og tørret. Den tilfører smagen af umami, som især er intens i den tørrede shiitake, som først udblødes i vand. Frisk shiitake befris for roden og børstes fri for jord og skidt. Undlad at skylle svampen, hvis muligt, for vand fortynder svampesmagen. Frisk shiitake kan bruges hel med et dekorativt kryds skåret i hatten, eller den kan skæres i skiver. Brug shiitake i asiatiske retter samt hvor du ellers vil bruge svampe. Prøv også at riste dem på panden i lidt smør, rund evt. med lidt fløde og slut af med et skud friskkværnet peber. Server til en god bøf eller på ristet brød.

Opbevaring
Shiitake kan holde sig op til en måned i køleskab.

Hvor kan den købes
Shiitake er næstefter champignon den mest dyrkede svamp på verdensplan. Den fås frisk i større supermarkeder og i asiatiske supermarkeder, der ofte også har den tørrede variant.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER