Sæson
Importeres hele året, men efterår og vinter er højsæson.
Smag
Frisk shiitake har en kødfuld, mild smag med noter af skovbund og egetræ. Shiitake er velegnet til at tilføre retter smagen af umami, især i den tørrede version, hvor smagen er meget intens.
Læs også om Enoki
Anvendelse
Den ligner en stor, brun markchampignon med sit brune ydre og de flødefarvede lameller. Shiitake er udbredt i store dele af Kina og Japan, hvor den vokser vildt og dyrkes kommercielt. Den vokser i fugtigt, råddent træ af egetypen shii, deraf navnet shiitake. Den brune svamp er eftertragtet for sin evne som smagsgiver i supper og simreretter, hvor den bruges både frisk og tørret. Den tilfører smagen af umami, som især er intens i den tørrede shiitake, som først udblødes i vand. Frisk shiitake befris for roden og børstes fri for jord og skidt. Undlad at skylle svampen, hvis muligt, for vand fortynder svampesmagen. Frisk shiitake kan bruges hel med et dekorativt kryds skåret i hatten, eller den kan skæres i skiver. Brug shiitake i asiatiske retter samt hvor du ellers vil bruge svampe. Prøv også at riste dem på panden i lidt smør, rund evt. med lidt fløde og slut af med et skud friskkværnet peber. Server til en god bøf eller på ristet brød.
Opbevaring
Shiitake kan holde sig op til en måned i køleskab.
Hvor kan den købes
Shiitake er næstefter champignon den mest dyrkede svamp på verdensplan. Den fås frisk i større supermarkeder og i asiatiske supermarkeder, der ofte også har den tørrede variant.