Salturt vokser i vandkanten og har derfor taget smag af det salte havvand. De smager simpelthen mildt og salt af hav og har en sprød konsistens, lidt som asparges.

Sæson
Juli til august.

Anvendelse
I gamle dage blev salturt – eller kveller som den også kaldes – indsamlet og tørret som erstatning for kostbart salt. I dag indsamles salturt af nogle af landets ypperste restauranter med fokus på det nordiske køkken, og den lille sukkulentlignende plante er da også en delikatesse. Den vokser vildt langs flere af landets kyster og har taget smag af havvandet, derfor egner den sig fortrinligt til både fisk og skaldyr, men er også dejlig til lam. Salturten kan minde om asparges og skal også behandles på nogenlunde samme vis. Salturten skylles i vand og blancheres herefter i kogende vand i ti sekunder, hvorefter den hældes i iskoldt vand. Nu kan den bruges som den er som garniture, indgå i salater, hakkes i dressinger, supper og saucer. Den mister sin farve og sprødhed, hvis den tilberedes for længe, så tilsæt den først i sidste øjeblik. Salturt kan også bruges til at krydre eddike og olie, eller den kan tørres og pulveriseres til kryddersalt som i gamle dage.

Opbevaring
Frisk salturt opbevares i en lufttæt boks i køleskab. Salturt kan også tørres og opbevares mørkt og tørt.

Hvor kan den købes
Salturt vokser vildt langs danske kyster, især langs den jyske vestkyst. Man kan være heldig at finde den hos fiskehandleren eller hos velassorterede grønthandlere.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER