Salturt vokser i vandkanten og har derfor taget smag af det salte havvand. De smager simpelthen mildt og salt af hav og har en sprød konsistens, lidt som asparges.

Sæson
Juli til august.

Anvendelse
I gamle dage blev salturt – eller kveller som den også kaldes – indsamlet og tørret som erstatning for kostbart salt. I dag indsamles salturt af nogle af landets ypperste restauranter med fokus på det nordiske køkken, og den lille sukkulentlignende plante er da også en delikatesse. Den vokser vildt langs flere af landets kyster og har taget smag af havvandet, derfor egner den sig fortrinligt til både fisk og skaldyr, men er også dejlig til lam. Salturten kan minde om asparges og skal også behandles på nogenlunde samme vis. Salturten skylles i vand og blancheres herefter i kogende vand i ti sekunder, hvorefter den hældes i iskoldt vand. Nu kan den bruges som den er som garniture, indgå i salater, hakkes i dressinger, supper og saucer. Den mister sin farve og sprødhed, hvis den tilberedes for længe, så tilsæt den først i sidste øjeblik. Salturt kan også bruges til at krydre eddike og olie, eller den kan tørres og pulveriseres til kryddersalt som i gamle dage.

Opbevaring
Frisk salturt opbevares i en lufttæt boks i køleskab. Salturt kan også tørres og opbevares mørkt og tørt.

Hvor kan den købes
Salturt vokser vildt langs danske kyster, især langs den jyske vestkyst. Man kan være heldig at finde den hos fiskehandleren eller hos velassorterede grønthandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *