Den ultimativt autentiske salsa, der kan bruges som base i nærmest enhver mexicansk ret. Server den fx til i tacos, til langtidsbraiseret kød eller til majschips serveret med et godt glas øl. Tip: ”Roja” betyder ”rød”, og det udtales ”Ro-ha”.
Opskrift på 2-3 glas
15 modne tomater, halverede
3 løg, gerne røde og gule, halverede
4-5 stærke chilier, fx jalepenos, habanero, serrano, el.lign.*
8-10 fed hvidløg, pillede
2 spsk salt
1 stort bdt koriander
1-2 lime, saften af
Fordel tomater, løg, chili og hvidløg på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag det hele i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time, eller til løgene bliver klare, og tomater og chilier har let brankede kanter. Lad det hele køle af. Kom alle ingredienser i en blender, og blend med salt, koriander og lime til en ensartet salsa**. Hæld salsaen på glas, og server den til tortillachips eller tacos.
*Tilsæt et par ekstra chilier, hvis du gerne vil have salsaen stærk, men nøjes med 1-2, hvis den skal være mild. Du kan vælge at fjerne kernerne, alt efter hvor stærke chilierne er, for det er her, meget af styrken sidder.
**Hvis du gerne vil have lidt frisk tomatsmag, kan du tilsætte 2 friske tomater, lige inden du blender.