Sådan bør du servere din vin

Krystalglas

Vin er stort set altid et sikkert valg af drikkevare. Ikke mindst når du står til at servere en pæn middag, så kan lige netop vin være den perfekte ting at fylde på glasset. Men de fleste, der ved bare lidt om vin, ved også, at det er vigtigt at servere det rigtigt. For på den ene side har der ofte gået mange timers arbejde og pleje i produktionen. Derfor fortjener denne drikkelse altså også at blive nydt på ordentlig vis. Og på den anden side mener flere, at det kan få direkte betydning for smagen. Så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du bør servere din vin.

Find de rigtige vinglas frem

Først og fremmest er der forskel på vinglas. Derfor er det noget, du skal have øje for, når du vælger din årgang.

Der findes mange smukke designs, som vil klæde en fin borddækning. Derfor er det et godt valg, når du netop vil lave en særligt fin middag. Se udvalget af krystalglas, og find noget, der passer til dit fine stel.

Det handler i øvrigt også om at vælge de glas, der passer til forskellige slags vine. Du kan for eksempel få:

  • Hvidvinsglas
  • Rødvinsglas
  • Dessertvinglas
  • Champagneglas

Derudover findes der også endnu flere inddelinger, hvis du vil gå mere i detaljer med det.

Kold eller kølig

Der er faktisk også forskel på, hvilken temperatur forskellige vintyper skal have, når du serverer dem. For nogle typer er nemlig bedst, når de er kolde og forfriskende, mens andre hellere skal være kølige, men ikke køleskabstemperatur.

Ofte er hvidvin bedst, når det er koldt. Det er dog ikke altid godt at opbevare det på køl i længere tid. Så opbevar det køligt, indtil du vil servere den. Så læg den blot på køl i nogle timer.

Rødvin derimod skal ikke nødvendigvis være koldt, men det må gerne være køligt. Derfor kan det komme direkte frem fra en vinkælder, eller hvor end du opbevarer det. Hvis du ikke opbevarer det køligt, kan du også temperere det i køleskabet, indtil det når idealtemperaturen.

Vælg vin til maden

De fleste vintyper vil også egne sig bedst til forskellige former for mad. Hvis du derfor serverer en særlig middag, så sørg for at finde en vin, der passer til maden.

Du vil ofte kunne læse dig til, hvad der passer til hvad. Alternativt kan du også snakke med din vinhandler om det.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere