I mere end 3000 år har folk bosat sig ved porten til det græske øhav, hvor storhed, blodige krige og demokratiets vugge rækker sine historiske tråde ind i nutiden. I dag er Athen en fantastisk kombination af nyt og gammelt, og det gælder også for det græske køkken. Der findes moderne, innovative restauranter i Athen, men det almindelige rustikke hverdagskøkken, der mange steder er det samme som for flere tusind år siden, holder stadig max!
AF Katrine Lind FOTO Pressefotos
Det gastronomiske udgangspunkt
Den græske poet Archestratos (320 f.Kr.) skrev digtet ”Hedypatheia”, (”Luksusliv”), som er kendt som verdens første kogebog. Der var altså godt gang i gastronomien allerede dengang. Olivenolie, hvede og vin var kernen i den græske madkultur og blev den historiske forløber for hele det vestlige køkken. Så grækerne var altså tidligere ude og temmelig meget mere sofistikerede end os nordboere, der havde mere travlt med at svinge nogle køller og brygge tyndt øl.
Græsk mad i dag
Men hvad kan det græske køkken så i dag? Det er stadig triumviratet: olivenolie, hvede og vin, der hersker, og derudover er der et skønt udvalg af tomater, auberginer, kartofler, løg og peberfrugter, fast yoghurt, citrusfrugter, honning, timian, mynte, hvidløg, dild, laurbær, fennikel og masser af oliven. Oksekød er ikke brugt i så store mængder som i Danmark, til gengæld spiser grækerne masser af fisk, lam og gedekød. Det græske køkken er for den største del rustikt og uforandret og hviler solidt i klassiske retter som små forretter kaldet meze, souvlaki, tzatziki, græsk salat, moussaka og desserterne baklava (små honningdryppede kager) og halva (blokke af ”honningsmulder”). Skønne retter, der smager himmelsk, særligt når de er lavet med gode råvarer.
Hvad skal du spise hele dagen?
Morgen
Man spiser ikke rigtig morgenmad i Athen, men en lille godbid skal der dog til for at holde sulten fra døren. Her minder de græske spisevaner lidt om de italienske, hvor der gerne ryger en kage indenbords sammen med den obligatoriske kaffe. Det er også ganske normalt at snuppe sig en lille madtærte med spinat, ost eller skinke. Ellers findes der croissanter eller en ”mpougatsa” (udtales buratsa), en lille filodejspakke med fyld af en sød creme og lidt kanel på toppen.
I Grækenland er der en lang tradition for kold kaffe med navne som ”caffe frappe”, ”freddo cappuccino” eller ”freddo espresso”. Det smager afsindig godt i varmen og bliver lynhurtigt vanedannende.
En rolig morgenkaffe kan fås i Kolonaki. Området er fra 1930’erne med smukke art deco- og bauhaus-bygninger. Her bor velbeslåede athenere side om side med lækre butikker, skønne restauranter og godt natteliv. Det er ikke langt fra Syntagma Square, som er byens centrale og største plads, hvor det græske parlament ligger. I Kolonaki er det en god ide at ’shoppe’ lidt blandt cafeerne. Find det sted, der ser hyggeligst ud, og begynd dagen med et skud koffein og en lille ting til at stille den værste sult.
Frokost
Almindelige grækere spiser gerne sammenkogte retter med bønner og grøntsager til frokost derhjemme. I dag, hvor Athen er blevet ligesom så mange andre europæiske storbyer med udearbejdende kvinder og knald på arbejdslivet, er det mere almindeligt at snuppe sig en sandwich ’on the go’ og spise dagens store måltid om aftenen. Hvis der er brug for en solid frokost, spiser man typisk sin varme mad på en taverna, som svarer lidt til en fransk bistro. Der er dog stadig mænd, der går hjem og får deres mad hos konen og holder siesta mellem 12-14, men det er en tradition, der er ved at forsvinde. I Kolonaki findes et dejligt frokoststed, der hedder Nice n’ easy med god, moderne økologisk frokost. Ellers kan det anbefales at tage en tur til dét, der svarer til Strandvejen i Athen. Vejen Possidonos går fra havnen i Piræus til Glyfada, hvor alle Athens store natklubber, som kan rumme op til flere tusind mennesker, ligger. Her er alt, hvad hjertet kan begære af cafeer, barer og betalings-swimmingpools, hvor man, på en varm dag og for en billig penge, kan gå ind og nyde en let frokost og en svømmetur.
Aften
For at fordrive tiden til aftensmåltidet, der indtages omkring 22-23-tiden, er det perfekt at drikke en cocktail på toppen af Athens store Hilton-hotel. Fra cocktailbaren har man en skøn udsigt til ruinerne af Akropolis, og der kan søbes drinks blandt det hippeste jetset i byen. Derfra er der masser af valgmuligheder.
Prøv at tage til Plaka, området, der ligger for foden af Akropolis i centrum af byen. Det er en smuk gågade i neoklassicistisk stil, hvor det både er dejligt at drikke kaffe og gå på taverna. På en taverna bestiller man gerne et helt læs af meze (eller mezedhes, som de hedder i flertal), der er små spændende forretter, der sagtens kan udgøre et helt måltid. Faktisk er det slet ikke nødvendigt at spise hovedretter, som ofte ikke er så interessante på almindelige mellemklasserestauranter. I det nordøstlige hjørne af Monastiraki-pladsen findes et af de ældste steder for souvlaki eller gyros – det er ligesom shawarma, bare med grisekød. Thanasis er en lille, total proppet restaurant, der er kendt for sin souvlaki. Stedet er berømt og utrolig populært. Kig efter et ganske lille navneskilt, og bered dig på at vente på et bord. Hvis du er mere til at sidde og kigge ud over vandet, er det godt at tage til Piræus, hvor der ligger en lille havn ved navn Mikrolimano med mange yachts og små restauranter. Prøv fx restauranten Jimmy and The Fish, som er kendt for sin lækre spaghetti med hummer. For enden af havnen kan du også finde en ”yacht-club”, og hvis du går indenfor, findes en lille kaffebar med udsigt til hele Athens kyst.
SKØNNE STEDER I ATHEN
Jimmy and The Fish
Blandt de mange gode fiskerestauranter i den lille havn Mikrolimano skiller Jimmy and The Fish sig ud med sit gode køkken og elegante stil. Få et bord på terrassen, og spis salater, frisk, grillet fisk og en skøn dessert.
Nice n’ easy
Skøn, frisk økologisk mad i Kolonaki. Ejeren har en stor kærlighed til gamle Hollywood-stjerner, så de er stærkt repræsenteret i dekorationen, men man skal ikke lade sig skræmme. Maden er skam god nok.
To Kafeneio
Et lille, autentisk ouzeria, hvor der serveres ouzo og meze. Det var her, Jamie Oliver lavede mezedhes under sin tur til Grækenland i 2009. Vær opmærksom på, at bordene ER skæve, og glas vælter nemt. Så du er ikke så fuld, som du tror.
Ariston
To ’blokke’ fra Syntagma-pladsen er en lille, gammel tærte-bar fra 1910, hvor tærter fås i alle afskygninger. Prøv dem med spinat (spanakopita), tiropita (ost), aginaropita (artiskok), kolokithopita (squash), kototopita (kylling) og mange mange flere. En tærte er et måltid, to tærter, så er du stopmæt.
O Thanasis
Det er her, du skal prøve den bedst souvlaki i byen. I weekenderne er det ikke let at få et bord, men bevæbn dig med tålmodighed og vent! Du kan nemlig opleve et autentisk og lokalt køkken. Souvlaki er okse, gris eller kylling tilberedt på et kæmpe opretstående rotisserie. Kødet bliver skåret af i skiver, svøbt i pitabrød med salat, tomat, løg og tzatziki. Glem ikke at bestille pomfritter.
Galaxy Bar på Hilton Hotel
Det er internationalt og stort. Labre drinks i luksuriøse omgivelser med solnedgang som kulisse. Faktisk slet ikke så dårligt som ferieminde.