Sæson
Rugen høstes typisk i august, men fås hele året.

Smag
Rugen har en sødlig smag og duft med noter af nødder og øl.

Prøv fx Hjemmelavede burgerboller

Anvendelse
Her i Skandinavien hører vi til dem, der flittigst sætter rugen til livs, men den mørke kornsort menes at stamme fra Tyrkiet. Alligevel er det primært i de nordlige egne af Europa samt i Rusland, at rugen spises og her i landet har den været dyrket siden bronzealderen. Rugen er tung og rig på smag og bruges til det ærkedanske surdejsrugbrød, i svenskernes knækbrød, tyskernes pumpernikkel og i den russiske drik med gæret brød kvass samt i såkaldt rye beer og canadisk rye whisky. Søde og let bitre smage som honning, sukker, malt, øl og sirup klæder rugen særdeles godt. Da rug er en lidt tungere kornsort end hvede, har den sværere ved at hæve og giver et tæt og tungt brød. Rug kan blandes med andre typer mel såsom hvede eller spelt for at opnår et lettere brød. Sigtemel består fx af halvt rug og halvt hvede og giver et tæt og saftigt brød. Ud over at rugmelet kan bruges til rugbrød, knækbrød, kiks og grovboller, så kan knækkede eller skårne rugkerner give fiber og fylde i brød og hele rugkerner kan koges med bouillon og bruges som fyld i salater eller som tilbehør à la ris.

Opbevaring
Tørt.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER