Sæson
Rugen høstes typisk i august, men fås hele året.
Smag
Rugen har en sødlig smag og duft med noter af nødder og øl.
Prøv fx Hjemmelavede burgerboller
Anvendelse
Her i Skandinavien hører vi til dem, der flittigst sætter rugen til livs, men den mørke kornsort menes at stamme fra Tyrkiet. Alligevel er det primært i de nordlige egne af Europa samt i Rusland, at rugen spises og her i landet har den været dyrket siden bronzealderen. Rugen er tung og rig på smag og bruges til det ærkedanske surdejsrugbrød, i svenskernes knækbrød, tyskernes pumpernikkel og i den russiske drik med gæret brød kvass samt i såkaldt rye beer og canadisk rye whisky. Søde og let bitre smage som honning, sukker, malt, øl og sirup klæder rugen særdeles godt. Da rug er en lidt tungere kornsort end hvede, har den sværere ved at hæve og giver et tæt og tungt brød. Rug kan blandes med andre typer mel såsom hvede eller spelt for at opnår et lettere brød. Sigtemel består fx af halvt rug og halvt hvede og giver et tæt og saftigt brød. Ud over at rugmelet kan bruges til rugbrød, knækbrød, kiks og grovboller, så kan knækkede eller skårne rugkerner give fiber og fylde i brød og hele rugkerner kan koges med bouillon og bruges som fyld i salater eller som tilbehør à la ris.
Opbevaring
Tørt.