Rosenblade smager faktisk som de dufter; sødligt, sommerligt og parfumeret. Smagen aftager let i tørrede blade og bliver mere tør og sødlig.
Sæson
Juni til september.
Anvendelse
At bruge roser i maden er gennemført yndigt og feminint. De velduftende hybenroser, der vokser langs strandene eller gamle rosensorter er de bedste til madlavning, fordi de indeholder mest smag og duft. Når roserne dufter allerskønnest, bugner marken af jordbær, og de to er en skøn forening, der simpelthen smager af sommer som intet andet. Rosenbladene plukkes og skylles kort for at fjerne insekter. Derefter kan de koges med vand og sukker til sirup, saft, marmelade eller gelé. Rosensirup er herlig at hælde over jordbær, kager og desserter. Den kan også serveres med boblende danskvand eller cava som en lyserød forfriskning på en varm sommerdag. Rosengelé eller marmelade kan slet og ret smøres på ristet brød, fyldes i kager eller serveres til ost, som man gør det i Polen. I det arabiske køkken er rosensmagen også meget brugt bl.a. i den marokkanske krydderiblanding ras el hanout, der ofte bruges til lam eller i den såkaldte hvide kaffe fra Palæstina, der består af kogende vand med rosenolie sødet med sukker. Hos mange etniske købmænd kan man finde rosenvand som giver et eksotisk pift, når det bruges i glasur eller flødecremer såsom syllabub.
Opbevaring
Friske rosenblade skal helst bruges med det samme. Tørrede blade opbevares mørkt og tørt i en lufttæt beholder.
Hvor kan den købes
Friske rosenblade kan plukkes i haver eller langs med danske kyster, hvor hybenrosen vokser vildt. Tørrede rosenknopper og rosenblade fås hos helsekostforretninger og rosenvand findes hos etniske grønthandlere.