Rødkål smager let bittert og saftigt sødt, sødmen udvikler sig ved opvarmning.

Sæson
August til december – men fås det meste af vinteren.

Anvendelse
Rødkål er indbegrebet af julemad som tilbehør til flæskesteg eller and. Mange har dog udviklet aversioner mod slattent rødkål fra glas, men sådan behøver det ikke at være. Rødkål er en fast, sprød og saftig kål med en karakteristisk rødlilla farve. De fleste husker nok folkeskolens fysiktimer, hvor base farvede rødkålen blå, mens syre gjorde den rød. Denne viden kan også bruges i køkkenet til at opretholde den fine rødlige farve ved at tilsætte syre fra eddike, æble eller citron. Rødkålen kan spises rå i grove salater og tilberedt ved stuvning eller kogt. De yderste blade skal blot fjernes, og så er kålen klar til brug, gå dog udenom selve stokken. Det klæder rødkålen at blive parret med lidt sødt såsom honning, æbler, appelsin eller tørrede tranebær. Prøv en opdateret udgave af den julede rødkål: Smelt lidt smør i en stor gryde og tilsæt kålen, fem nelliker og en stang kanel. Svits godt til kålen falder lidt sammen i gryden, tilsæt saften af en appelsin, hasselnødder og et par spiseskefulde honning. Smag til med salt, peber og juster eventuelt syren med lidt eddike. Kålen skal stadig have bid. Pynt med lidt revet appelsinskal.

Opbevaring
I køleskab i en plastikpose.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *