En rodfrugt, som rummer stor sødme og er en selvfølge i syltekøkkenet, men også oplagt at spise bagt, kogt og rå og gerne i selskab med kraftigere smage.
Sæson
Rødbeden er i sæson fra august til oktober, men holder sig fint langt ind i foråret.
Smag
Rødbeden har en karakteristisk sødlig jordsmag. Sødmen tiltager, når den bages eller koges, mens der er svagt syrlige undertoner i den rå rod.
Anvendelse
De fleste forbinder rødbeden med rødlilla skiver, der fiskes op af et glas eddikemarinade for derefter at lande på en leverpostejsmad. Syltede rødbeder er da også en nordisk klassiker, men den kulørte knold kan bruges til et væld af ting i køkkenet. Rødbeder findes både i gule, pink og bolsjestribede varianter. Både blade og rod kan spises – rå såvel som tilberedt. De grønlilla blade kan bruges i salater og har en fin sødlig rødbedesmag. Knolden kan rives eller skæres i tynde skiver og spises rå, men den kan også bages i ovnen eller koges. Det er en god ide at koge rødbederne hele med skallen på, for på den måde bibeholder de deres fine pink farve. Når de er kogt al dente, afkøles de let, og derefter er de lige til at smutte ud af skallen. I både Rusland og Polen er rødbede en meget brugt grøntsag fx i den fyldige suppe borsjtj. Rødbedens sødlige smag gør den oplagt at parre med mere markante smage fra bacon, dild, peberrod, makrel, kapers eller ansjoser. Rødbede og gedeost er også en dejlig kombination, hvor ostens skarphed spiller godt op mod rødbedens sødme. Prøv fx en salat med rødbeder kogt al dente og skåret i tynde skiver. Anret skiverne på en bund af rucola eller rødbedeblade. Blend en creme af en kogt rødbede, en lille blok gedefeta , et skvis fløde, lidt citron og salt. Dryp cremen over rødbederne og drys med pistacienødder og evt. kumquats i tynde skiver, hvis de er i sæson. Rødbedens røde safter farver alt lige fra skærebræt til øvrige råvarer i en hidsig pink tone. Saften fra den rå rod kan derfor bruges til at farve glasur til kager prinsesselyserødt. Men prøv også at blende en kogt, most rødbede med i en hummus. Det giver hummussen en fantastisk farve og en let sødlig smag.
Opbevaring
Rødbeder holder længe, når de opbevares i køleskab.