En ny app skal gøre det ultranemt for alle voksne og børn at høste urter, svampe, nødder, bær og tang i naturen. For ikke at glemme at fange fisk og skaldyr. Appen hedder Vild Mad, og det er kokken René Redzepi, der bl.a. i samarbejde med en lang række kokke og ikke mindst eksperter fra Byhøst-projektet står bag det store projekt.

Siden det nordiske køkken rystede den gastronomiske verden i slutningen af 90’erne og en solid håndfuld år fremefter, er mange danske kokke blevet eksperter i, hvilke råvarer de kan plukke, tilberede og spise fra naturen. Flere og flere ikke-kokke er også blevet inspireret til at gå i kokkenes fodspor, og mange sanker nu på livet løs.

Men mange flere kan få glæde af naturens spisekammer, ikke mindst børn, lyder det fra René Redzepi.

– Tænk, hvis vores børn havde en grundviden, der satte dem i stand til at plukke ting i naturen med lige så stor sikkerhed, som når de plukker ting fra hylderne i supermarkedet. Hvis de kendte til råvarer som vilde sennepsplanter fra vores strande, skivekamille der blomstrer mellem fortovsfliserne og myrer der smager som citron, siger han i forbindelse med den nylige lancering af appen.

App til børn og voksne

Derfor findes Vild Mad både i en udgave til voksne og én til børn, og ud over en masse viden om de mange vilde sager og opskrifter udviklet af nogle af landets dygtigste kokke rummer den også en oversigt over kurser og et undervisningsforløb for børn.

– Hvis vores børn var beriget af naturen, hvis de opdagede hvor afhængige, vi er af den, og hvis de lærer at elske den, så tror vi på, at de vil kæmpe for at beskytte den, lyder det fra René Redzepi.

Om Vild Mad-appen
Appen er gratis og findes i app-store og på Google Play. Læs også mere om den på vildmad.dk.

Du får lige et par opskrifter fra appen her

Det er kokken Thomas Laursen, som er ekspert i at sanke og leverer vilde urter mv. til en lang række danske restauranter, som står bag denne opskrift. Foto af Hans-Henrik Hoegh.

Rabarberkompot med mjødurt (2 pers.)

1 bdt rabarber (ca. 8 stk.)
3 dl vand
1 håndfuld mjødurttoppe (eller alternativt skovmærke)
2 dl sukker
Ymer eller is, ved servering

Skær rabarberne i stykker af ca. 1 cm. Kom rabarberstykkerne i en skål, og stil dem til side.
Kom sukker i en gryde med vand og mjødurttoppe. Giv det et opkog. Når sukkerlagen har nået kogepunktet, slukkes blusset, og rabarberstykkerne tilføjes. Lad massen stå på køl til næste dag. Tag rabarberstykkerne op, og server dem på ymer eller med din favoritis.

Tip! Gem saften i din fryser, og bland den med danskvand på en varm sommerdag. Man kan
også tilføje spiritus til saften.

Mælkebøtter har en mild og sødmefuld smag, der egner sig rigtig godt til en sodavand. Opskriften er udviklet af kokken Thorsten Schmidt. Foto af Hans-Henrik Hoegh.

Mælkebøttesodavand (4 pers.)

300 g mælkebøttehoveder (eller alternativt bellisblomster)
3 l vand
6 citroner, saften af
5-6 tråde safran
2 g salt
1,2 kg sukker
2 spsk blomsterhonning

Særligt udstyr:
Sodastream eller lignende hvis du ønsker at tilføje kulsyre

DAGEN FØR: Start med at plukke de gule blomster fra mælkebøtterne. Kog vand og hæld det over de plukkede blomster. Tilsæt citronsaft, safran og salt. Lad væsken stå på køl i et døgn.
PÅ DAGEN: Sigt saften fra. Giv den et opkog med sukker og honning. Lad væsken køle af, og hæld den på flaske. Synes du at saften er for kraftig, kan den spædes op med lidt vand. Saften kan nu drikkes som den er, eller man kan tilføje kulsyre ved hjælp af en sodastream.

TIP! Denne opskrift kan også bruges til at lave lignende væsker med andre blomster. Saften fungerer også ganske glimrende med alkohol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *