I takt med, at kokkene i Skandinavien er begyndt at dyrke den særligt nordiske smag og de nordiske råvarer, har ramsløget opnået noget, der minder om kult- og stjernestatus, og på restauranter over hele landet ryger der i sæsonen ramsløg i smørret, på fisken eller i brødet. Ramsløg går af samme grund også under navnet ”Nordens hvidløg”.
Sæson
Marts-juli: De første spæde ramsløg pibler op ad skovbunden i slutningen af marts. I løbet af foråret kommer der fine hvide og spiselige blomster i midten, og i juni vokser der små grønne frøkapsler frem, som kan syltes og bruges ligesom kapers. Først i juli afblomstrer ramsløgene, og derefter er deres smag og duft så ”ram”, at de ikke længere er en delikat spise.
Smagen af ramsløg
Ramsløg dufter af hvidløg, og smagen er også i familie med hvidløget, men noget mildere i det. Smagen minder også lidt om purløg, men er kraftigere og med et strejf af porre.
Bedst til
Ramsløg kan groft sagt bruges på samme måde som purløg og hvidløg til at sætte smag og smæk på alverdens retter. Det er fx ideelt i pesto, marinade, mayonnaise og supper, men det smager også fantastisk i kryddersmør, i salater, til røget kød og fisk eller i syltet eller tørret form. En tommelfingerregel er, at ramsløg ikke må koges for længe, for det gør den kedelig og slap i smagen. Bladene kan også anvendes ligesom spinat. Selve løget, der smager mildere end rigtige hvidløg, kan bruges ligesom løg. Blomsterne kan drysses over salater og smørrebrød, og stænglerne kan klippes som purløg. Efter afblomstring kan frøene syltes som kapers. Bladene kan tørres og kommes på glas og anvendes i sammenkogte retter, som drys på pizza m.m.
Sund, sundere, sundest
Ramsløg er ganske enkelt vildt sunde. De er smækfyldt med antioxidanter og indeholder flere end 20 gange så meget C-vitamin som citroner. Samtidig har ramsløg mange af de samme egenskaber som hvidløg, idet det bl.a. sætter gang i stofskiftet og virker hæmmende på betændelse.
Hvor findes ramsløg?
Det er ikke uden grund, at ramsløg går under navnet ”wild garlic” på engelsk, for det bedste sted at finde dem er i naturen. Nærmere bestemt i fugtige, muldrige løvskove, lunde og småkrat. Ramsløg er især udbredt i Østjylland (fx i Riis Skov), på Lolland og på Bornholm, men det er også muligt at finde ramsløg midt i København, fx på Voldene og i Søndermarken. Hold øje med en løgplante med brede, tulipan-agtige blade og en stilk, der bliver mellem 15 og 45 cm høj. Det vigtigste kendetegn ved ramsløg er duften: De dufter umiskendeligt af en blanding af hvidløg og purløg, især hvis man knuser bladene let mellem fingrene. De seneste par år har det også været muligt at købe friske ramsløg hos velassorterede grønthandlere og fx i Irma.
Ta’ ikke fejl …
… af ramsløg og liljekonvaller. De ligner hinanden af udseende, men liljekonvaller er giftige. Den bedste måde at kende dem fra hinanden på er at mase bladene mellem fingrene, for hvis de dufter af hvidløg, er der ingen tvivl om, at det er ramsløg.
Opbevaring
Ramsløg kan sagtens holde sig en lille uges tid, hvis det pakkes i en plasticpose med lidt vand og kommer på køl. Ramsløg kan også sagtens fryses og gemmes til vinteren.
Erstatning
Hvis det er umuligt at finde ramsløg, kan de erstattes af purløg og hvidløg.