Potaskes specielle egenskaber er oversete, men essentielle, når julebagningen står for døren.

 Det er sjældent, at potaske står øverst på indkøbslisten, men når julen gør sin entre, bliver den specielle salt hevet frem. Historisk set blev den brugt som et simpelt hævemiddel, men det er imidlertid dens effekt i brun- og honningkager, der retfærdiggør dens plads i de danske køkkener. Potaske optager ilten i dejen, hvilket giver den karakteristiske gyldenbrune farve og sprøde konsistens i brunkager. Samtidig formår den faktisk at holde på fugt, så potaske kan give honningkagen den bløde og svampede midte. I modsætningen til andre hævemidler bliver potaskes egenskaber ikke katalyseret af varme, men i stedet af kontakt med en passende mængde syre som citronsaft, sirup, honning eller hjortetaksalt. Generelt kan det anbefales at bruge hjortetaksalt som syre til potaske, da de to er gode til at udligne hinandens bismage og klart giver den bedste konsistens til dine småkager. Hvad enten de skal være flade og sprøde eller tykke og svampede.

Vidste du?
At potaske har et smeltepunkt på hele 891 grader, men at det bliver helt flydende, hvis det ikke opbevares på et tørt og lufttæt sted.

Etymologi og oprindelse
Den kemiske betegnelse for potaske er kaliumkarbonat (K2CO3). I dag er det oftest lavet syntetisk, men før i tiden udvandt man det ved udludning af asken fra løvtræer. Den proces blev foretaget i en stor jernpotte, så ordet ”potaske” er altså en sammentrækning af ”potten”, den blev lavet i, og ”asken”, den blev lavet af.

Smag
Potaske har som udgangspunkt en ludagtig smag, der ikke kan betegnes som særlig lækker. Men ludsmagen bliver annulleret i den kemiske proces, der går i gang, når potaske kommer i kontakt med en eller anden form for syre (som fx hjortetaksalt). Derudover skal du huske at opløse potasken i mælk, inden du blander det i din dej. Blander du det op med vand, bundfalder det, og så vil smagen af lud være mere markant.

Lakridssmåkager med tranebær
250 g mel
½ tsk bagepulver
30 g lakridspulver
70 g soltørrede tranebær, hakkede
¾ tsk potaske opløst i 1 spsk mælk
200 g smør, i tern
250 g sukker
1 æg

Bland mel, bagepulver, lakridspulver, tranebær, potaske og smør, og ælt det sammen. Tilsæt sukker og æg, og saml til en ensartet dej. Del dejen i 2, og rul dem til pølser på 5 cm’s tykkelse. Læg dem på køl i 1 time. Skær dem ud i skiver på ½ cm, og bag dem ved 200 grader i ca. 8-10 min.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *