Du har måske hørt om Third Ear, S-Town eller Anders og Anders. Men podcast er ikke kun ’true crime’ og gode grin. Podcasts om mad er for alvor begyndt at dukke op i det nye lydlandskab, og de er både sjove, inspirerende og ambitiøse. Hvis du endnu ikke er gået på opdagelse i mad-podcasternes verden, er her en guide til de bedste af slagsen lige nu.

Bearnaise er Dyrenes Konge
Producent: Radio24syv

Inden for danske gastronomi-podcasts kommer vi ikke udenom Radio24syv’s Bearnaise er Dyrenes Konge. I den følger vi den velbespiste og svært velformulerede Martin Kongstad rundt i landet på besøg hos mesterkokke og andre gastro-folk, og når han inviterer kendisser på restauranter, som han efterfølgende anmelder.
Hvis man kan se igennem fingre med, at værten slynger om sig med franske fremmedord og besøger gourmet- og Michelinrestauranter, de færreste har råd til, er underholdningsværdien til gengæld garanteret. Det er aldrig kedeligt at være på tur med Bearnaise er Dyrenes Konge, fordi Kongstad er interesseret i mennesket foran ham og ikke mindst maden på tallerkenen.

MADØRET – kokkeri og gode historier
Producent: Hanne Holm og Susanna Sommer

I MADØRET – kokkeri og gode historier er vi i køkkenet med den madglade radiojournalist Susanna Sommer og den thai-begejstrede kogebogsforfatter Hanne Holm. Samtalen over gryderne tager os bl.a. tilbage 50’ernes Taarbæk og det pensionat, hvor Holm voksede op med can-candanserinder, Beatles, den forkerte kæreste og sin fars thaikøkken. Vi når også en tur forbi børnekokkeelever på indre Nørrebro, dybt ind i de svenske skove og til Thailand med en nonne i rullestol.
Hanne lærer Susanna at koge ris og fortæller om 80’ernes kedelige madpakker, forholdet til sin datter og vinterbadning. Det er rigtig hyggelig lytning, og værternes begejstringen over god mad og godt samvær gør, at man har lyst til, at programmerne bare fortsætter og fortsætter.

Aarstidernes Podcast
Producent: Aarstiderne A/S

Aarstidernes Podcast handler om økologi, madspild, fælleshaver og… Aarstiderne. Podcasten er først og fremmest for overbeviste økologer, og den ligner til forveksling en reklamesøjle. Når det er sagt, er den spækket med tips og inspiration til bæredygtige madvaner, og så gør det jo aldrig noget at blive klogere på madens vej fra jord til bord.
Aarstidernes vært er en ud-af-huset-kinda guy, og det er smadderhyggeligt at besøge begejstrede fødevareproducenter og høre om de nyeste tendenser inden for ansvarlige madpraksisser. Et særligt inspirerende afsnit er ”Sustainable Ocean Farming,” som handler om muslinge-opdrætteren Bren Smith og hans klimavenlige 3D-havbrug.

Smagen af kaffe
Producent: Smagefter.dk

Kan du bedst lide lyst- eller mørkristede bønner? Skal du investere i kaffekapsel-løsningen, en aeropress eller tør du kaste dig ud i at hjemmeriste kaffe på pladerne i ovnen? Og hvad har en hårtørrer med hjemmeristning at gøre?
Smagen af kaffe er for kaffeelskere, der gerne vil dykke dybere ned i mokkauniverset. Levnedsmiddelkandidat Therese Brøndsted kan sit kram og træner dine kaffe-smagsløg ved at opfordre dig til at bruge alle dine sanser og forklare bryggemetoder og ristninger, så du kan kende forskel.
Med Brøndsted som din kaffeguide har du pludselig en ærlig chance for at navigere i de uendelige muligheder, kaffeland har at byde på. Fordi, som hun siger: ”Nogle drikker kaffe for at klare sig gennem dagen. Andre klarer sig gennem dagen for at drikke god kaffe.”

Cocktailtimen
Producent: DR

Cocktailtimen består af små historier om og færdige opskrifter på ni udvalgte cocktails. Old Fashioned, Daiquiri, Mai Tai, Harvey Wallbanger, Hanky Panky, Gammel Have, Negroni, Martini og Gin Fizz bliver alle taget under kærlig behandling af DR’s radiovært Karen Nielsen.
I hvert afsnit giver Karen en lynhurtig historiegennemgang samt sjove anekdoter, der knytter kendte personligheder til den specifikke cocktail. Det hele kulminerer selvfølgelig i en komplet guide over udstyr og opskrifter. Alt sammen på under 15 minutter.

Gastropod (engelsk-sproget)
Producent: Gastropod

Gastropod er en engelsk-sproget podcast for madører, der interesserer sig for historie- og videnskabsperspektiverne bag den mad, vi spiser. Radioproducent Cynthia Graber og madjournalist Nicola Twilley kaster sig hver uge over en (amerikansk) ingrediens, tendens eller kok og overlader bagefter mikrofonen til historienørder og gastro-eksperter.
Hør fx om den britiske heste(køds)-gate, om de krydderier slaverne tog med over atlanterhavet og som fik afgørende indflydelse på USA’s sydstatskøkken, eller om hvordan en lyssky handel med citrusfrugter i 1860ernes Sicilien blev startskuddet til den italienske mafia, som vi kender den i dag.
Som prikken over i’et tilbyder de en udførlig beskrivelse af afsnittets højdepunkter og gæster i beskrivelsen til hvert afsnit, så lytteren har en chance for at gå på videre opdagelse.


Burnt Toast (engelsk-sproget)
Producent: Food52

Kenzi Wilbur er Burnt Toast’s vært og kvinden, som har ansporet til, du snart kan finde en tærte-emoji på din telefon. Hvert afsnit er proppet med glæde og begejstring over alt, der har med mad at gøre, og emnet overrasker hver gang.
En dement tante kommer til at putte en beskidt ble på Thanksgiving-kalkunen. Kogebogsforfatter Nigella Lawson udfolder sin teori om madlavning som terapiform. Og skuespilleren bag selveste Twin Peaks’ FBI agent, Dale Cooper, kigger forbi til kirsebærtærte.
Længden på afsnittene passer perfekt til en opvask eller kortere køreture, og den både dyrker og minder én om, hvorfor det er sjovt at lave mad.


The Sporkful (engelsk-sproget)
Producent: The Sporkful
Foto Scott Gordon Bleicher

I den tre måneder gamle podcast, The Sporkful, interviewer kogebogsforfatter og podcaster Dan Pashman kokke eller eksperter ud fra tilsyneladende tilfældige indskydelser. Han har et drenget, let skrattende grin, som man lige skal vænne sig til, men emnerne bliver behandlet på fornøjeligste vis.
På anledning af en lytterforespørgsel undersøger han bl.a., hvad videnskaben siger om at opbevare tomater i køleskabet, og han får opskriften på peanut-pandekager, som den amerikanske borgerrettigheders forgangskvinde, Rosa Park, lavede dem til sine niecer og nevøer.
Man kan også høre Roald Dahl’s døtre fortælle, hvordan deres far, og forfatter til bogen Charlie og Chokoladefabrikken, opdigtede mange af sine fiktive figurer ud fra deres spisevaner, og hvorfor han bildte sine børn ind, at kålen på deres tallerkener var dyrket i den britiske dronnings private baghave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *