Pekannødder

Den fede nød med de amerikanske rødder er et sikkert vinterhit. I familie med valnødden, men mindre bitter og mere rund i smagen. Perfekt til tærter og salater.

Allerede i det 16. århundrede dyrkede og kultiverede de oprindelige nordamerikanske stammer den populære nød. Det er den eneste store trænød, der gror på kontinentet, og dens høje næringsindhold gjorde den til en nødvendig del af de indfødtes kost. De europæiske kolonister tog hurtigt nødden til sig, så dyrkningen, produktionen og eksporten af den eftertragtede spise blev hastigt en stor industri i de sydlige egne af det, vi i dag kalder USA. Ja, selv de amerikanske landsfadere, Thomas Jefferson og George Washington, havde deres egne pekannøddeplantager, og dén dag i dag er den velsmagende nød stadig en vigtig del af det amerikanske køkken og den amerikanske selvforståelse.

Etymologi
Som med så mange andre ting i ”den nye verden” stammer pekannøddens navn fra stammer. Ordet ”pecan” har nemlig sin oprindelse i Algonquin-indianernes modersmål og blev brugt til at beskrive ”alle nødder, man skal bruge en stor sten for at knuse”.

Smag
Som man nok kan se på den karakteristiske form, er pekannødder tæt relateret til den klassiske valnød. Smagsmæssigt er der også mange paralleller mellem de to, men hvor valnødden kan virke en smule (og nogle gange meget) bitter, har pekannødden et mere rundt og fedt udtryk på tungen. Derfor er det også ideelt at erstatte valnødden med dens amerikanske lillebror, når en mildere smag ønskes. Det kan evt. være i salater, tærter eller som topping til din mysli.

Glutenfri cookies med ingefær og pekannødder
Rør 1 spsk fintblendede hørfrø med 2 ½ spsk koldt vand, og lad det stå et par min. Bland 3 dl mandelmel, ¾ dl hakkede pekannødder, ½ dl hakkede valnøddekerner, 1 tsk bagepulver, 1 knsp salt og 3 spsk sukker. Rør 3 tsk stødt ingefær, 3 spsk neutral olie og 1 tsk vaniljesukker i, og rør hørfrøvandet i. Rør 150 g hakket mørk chokolade i. Tril dejen til kugler på 1 cm i diameter, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER