Pastinak

Pastinak har en let krydret smag med noter af nødder, persille og muskatnød og et strejf af anis. Når den tilberedes, træder en markant sødme frem, der kan minde om banan, og som kræver et syrligt og salt modspil.

Sæson
August til oktober (og resten af vinteren med masser af rodfrugter).

Anvendelse
Pastinakken vokser vildt i både Europa og Asien og har været udbredt i Nordeuropa, mens italienerne og franskmændene aldrig rigtigt er faldet for den hvide rod. Pastinakken er ikke så tiltalende i rå form – det kræver i så fald papirtynde skiver og en god marinade gerne med citronsaft, olivenolie og timian. Men den er rigtig fin, når den ovnbages – igen med olivenolie og citron. Bagningen fremhæver pastinakkens sødme, der gør den meget anvendelig sammen med salt og røget mad fx bacon eller bresaola. Prøv også at koge den sammen med kartofler til en letkrydret kartoffelmos eller lav sprøde aromatiske fritter ved at fritere tynde skiver eller strimler af roden. Pastinakken er i familie med de andre rødder; rødbede, gulerod og persillerod – og sammen udgør de et farverigt ovnbagt vintertilbehør til en god steg.

Opbevaring
I køleskab.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere