Pastinak har en let krydret smag med noter af nødder, persille og muskatnød og et strejf af anis. Når den tilberedes, træder en markant sødme frem, der kan minde om banan, og som kræver et syrligt og salt modspil.

Sæson
August til oktober (og resten af vinteren med masser af rodfrugter).

Anvendelse
Pastinakken vokser vildt i både Europa og Asien og har været udbredt i Nordeuropa, mens italienerne og franskmændene aldrig rigtigt er faldet for den hvide rod. Pastinakken er ikke så tiltalende i rå form – det kræver i så fald papirtynde skiver og en god marinade gerne med citronsaft, olivenolie og timian. Men den er rigtig fin, når den ovnbages – igen med olivenolie og citron. Bagningen fremhæver pastinakkens sødme, der gør den meget anvendelig sammen med salt og røget mad fx bacon eller bresaola. Prøv også at koge den sammen med kartofler til en letkrydret kartoffelmos eller lav sprøde aromatiske fritter ved at fritere tynde skiver eller strimler af roden. Pastinakken er i familie med de andre rødder; rødbede, gulerod og persillerod – og sammen udgør de et farverigt ovnbagt vintertilbehør til en god steg.

Opbevaring
I køleskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *