Disse scones er ideelle til en morgen eller frokost med tømmermænd, for de er salte, rosmarinkrydrede og fulde af kraftig ost. Server dem med hjemmelavet friskost, som du giver smag efter, hvad du har liggende. Her er de rullet i chili og rosmarin og citron, men de kan også rulles i krydret havsalt for at stille salttrangen.
Opskrift til 4 pers.
5 dl mel
2 tsk havsalt
2 spsk smør
2 dl revet ost, gerne gruyère eller cheddar
2 fed hvidløg, hakkede
2 kviste rosmarin, finthakkede
2 ½ dl mælk + lidt ekstra til pensling
Salt, til drys
Rosmarin, til drys
Friskost:
3 dl cremefraiche 18%
Salt
Krydderier efter smag, fx chili, peber, mynte, hvidløg, citronskal, cognac el. lign.
Friskost: Læg den græske yoghurt midt på et viskestykke, og pak den græske yoghurt ind. Placer viskestykket i en si, som stilles over en skål, så væsken kan dryppe fra yoghurten. Lad det stå natten over på køl. Næste dag tilsættes lidt salt efter smag til yoghurten, og så kan den smagssættes med lige præcis de smage, du har lyst til: Rul den fx i friske krydderurter, ælt den med hvidløg eller chili, eller smag den fx til med citronskal og basilikum. Mulighederne er uanede.
Oste-scones: Bland mel og salt i en skål. Kom smørret i, og nuller det ud i melet, så dejen ligner brødkrummer. Tilsæt ost, hvidløg og rosmarin, og rør derefter forsigtigt mælken i. Ælt dejen let på en meldrysset bordplade. Skær dejen i 8 stykker, og undgå at trykke dem flade. Læg dem på en bageplade, og pensl med mælk. Drys med salt og rosmarin, og bag dem i ovnen ved 220 grader i 10-20 min., alt efter hvornår de får en let brun overflade.