Ølandshveden har en helt særegen smag, den er fyldig med tydelig smag og duft af nødder. Bagværk med ølandshvede dufter meget aromatisk, er saftigt og mørkt i farven. Melet har et fint rosa skær, der kan minde om spelt, som da også er ølandshvedens forfader.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Ølandshveden er kornets svar på Tornerose. Kornsorten, der i sin tid blev dyrket på den svenske ø Øland, var i adskillige år så godt som udryddet som kornsort – eller var i hvert fald udkonkurreret af mere kendte kornsorter. Heldigvis havde Nordisk Genbank sikret sig kornprøver på den gamle kornsort, som lå hengemt i genbanken under navnet Ølandsspelt. I 1998 gik en række forskere i gang med at undersøge kornet nærmere. Undersøgelsen viste, at ølandshveden er en blanding mellem vårhvede og spelt, og man forsøgte efterfølgende at dyrke kornet i større skala. Det viste sig at blive en succes, produktionen har breds sig til flere nordiske lande, herunder Danmark, og ølandshveden er efterhånden ved at have mange fans. Den minder meget om urhveden spelt i både smag og bageevne, og indeholder både mere gluten og protein end almindelig hvede. Ølandshveden er derfor meget nem at have med at gøre, den giver et mørkt og saftigt brød, som hæver godt og er rig på smag. Nybagt ølandshvedebrød behøver ikke meget andet end et godt lag koldt smør for at være en himmerigsmundfuld.

Opbevaring
Tørt.

Hvor kan det købes
I velassorterede supermarkeder og helsekostbutikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *