En stolt og ydmyg Mikkel Maarbjerg har modtaget den hædersfyldte pris som kokkenes kok i år. Den 44-årige kok løb med de fleste af stemmerne, der primært er afgivet af kolleger fra branchen.

TEKST Maria Faarvang

Vidste du, at du ville vinde?
Nej, slet ikke. Jeg vidste, at jeg var nomineret, og at man kun kunne blive nomineret, hvis komiteen vurderede, at man har gjort noget særligt for gastronomien i Danmark.

Hvad blev du mest glad for?
Jamen, jeg er superstolt, og det var jeg faktisk allerede over at blive nomineret. Jeg troede først, at det blev afgjort via sms-stemmer, hvor alle kunne stemme, og derfor tænkte jeg, at den ville blive afgjort af, hvem der havde flest venner og familiemedlemmer. Så da det gik op for mig, at der kun var 330 stemmer, og at rigtig mange tilhørte gode kolleger, følte jeg det som et ekstra stort rygklap.

”En gentleman-kok med stor personlig autoritet” lyder begrundelsen?
Ja, og det er jo fornemt. Jeg tror, de hentyder til, at det altid har vigtigt for mig at opføre mig ordentligt og at gøre mit bedste. Jeg tror, at hvis man gør det, så kommer det tilbage til én på en god måde. Jeg vil i bund og grund bare gerne være et godt menneske.

Hvorfor er selve kokke-håndværket så vigtigt for dig?
Det har altid været min passion. Jeg har aldrig været den store spiser. Altså forstå mig ret, jeg elsker god og veltillavet mad. Men jeg er blevet kok, fordi jeg elsker håndværket. For mig ligger det smukke i at få lov til at optimere råvarerne for at opnå den bedst mulige smag. Det betyder nok også, at jeg ikke er den type kok, der nødvendigvis kommer med de helt nye sammenblandinger, jeg går mere efter det veltillavede måltid med dybde og masser af smag.

Hvad kan du bruge prisen til?
Den er mest et rygklap, men den giver også branding for min og Nikolaj Kirks virksomhed (Kirk + Maarbjerg, red.). for bl.a. vores samarbejdspartner på et projekt i Taiwan har sendt en pressemeddelelse ud om det.

Bliver du nogensinde træt af at lave mad?
Nej, egentlig ikke. Måske er det en sjælden søndag dejligt at bestille noget udefra. Men jeg nyder virkelig at lave så meget mad selv som muligt, og jeg synes samtidig også, at man som konsulent i kokkebranchen selv bør have lidt brandsår på hænderne, så det passer mig godt at blive ved med selv at røre i gryderne.

Sådan lyder begrundelsen:

”Han har arbejdet på adskillige Michelin-restauranter i Danmark og i udlandet og regnes af fagfolk som en af de absolut dygtigste herhjemme. Han er håndværker til fingerspidserne, fagligt nysgerrig og opfindsom og tillige en fremragende vært og et behageligt menneske. En gentleman-kok med stor personlig integritet. I 2002 åbnede han restauranten Ensemble sammen med Jens Vestergaard. Efter blot tre år blev de belønnet med to Michelin-stjerner – som den eneste danske restaurant på det tidspunkt. Siden har Mikkel engageret sig i velgørenhedsarbejde og virksomheden Kirk+Maarbjerg, hvor de rejser landet rundt for at rådgive om mad og gastronomi. Mikkel har bl.a. været med til at sikre bedre mad til børnene i de københavnske daginstitutioner.”

Mikkel Maarbjergs aktiviteter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *