Mælkebøtten har en frisk og let bitter smag. Den smager bedst om foråret, og senere anvendes kun de spæde lysegrønne blade, som stadig smager mildt.
Sæson
Blomstrer fra april til sent i september. Den findes næsten overalt, men vær opmærksom på at plukke mælkebøtter i ’rene’ områder (utrafikerede områder og fra giftfri jord). Så undgår du giftstoffer i din ellers naturlige mad.
Bedst til
Blomsterknopperne kan svitses og blandes i grøntsagsretter eller salater. Bladene kan anvendes som rucola, og blomsterbladene kan tørres og bruges i urtete. De friske blomster er smukke i salater eller som kagepynt. Du kan også lave en herlig saft af blomsterne: Kom 100 g blomster (kun det gule og ikke så meget af det grønne) i en skål sammen med revet skal af 1 økocitron og saften fra citronen. Overhæld blomsterne med 1 l kogende vand, og stil det hele til næste dag. Si nu blomster og citrusskal fra, og kog saften op i en gryde sammen med 400 g sukker. Hæld straks saften på skoldede flasker. Husk at saften skal tyndes op, inden den drikkes.