Mandler er verdens mest populære nød, for de er søde, cremede og vildt anvendelige i det salte og det søde køkken, og så smager de bare godt i sig selv. Mandler kan bruges, som de er, men også nemt transformeres til både mandelmel, mandelsmør og ikke mindst mandelmælk, som er blevet populært de senere år. Det skyldes ikke kun, at flere har fået konstateret laktoseallergi, men også at mange er hoppet med på palæo-bølgen, hvor mælkeprodukter gerne skal erstattes, fx af flydende mandler.

Mandelmælk er mere cremet og sødere end almindelig mælk, den har en beigeagtig farve og en let marcipansmag, og så indeholder den hverken laktose eller kolesterol. I helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder kan mandelmælk købes til store summer, men det er ikke svært at lave mandelmælk selv; mandler indeholder så meget protein, at de faktisk er de nemmeste i nøddefamilien at forvandle til mælk: De skal blot blancheres eller udblødes i vand, koges og så ellers sies, så du står tilbage med den rene mælk. Når de blendes, sker der det, at mandlernes olie blandes med vand, og det binder sig til hinanden som mælk. Du kan evt. give mælken ekstra mandelsmag ved at riste nogle af mandlerne først.

Et biprodukt ved fremstillingen af mandelmælk er mandelmel, som kan bruges i masser af kager og fx de populære macarons. Araberne var dem, der bragte mandelmælken til Europa i middelalderen, hvor det blev betragtet som en delikatesse. Det var ekstra populært, fordi det havde en længere holdbarhed end komælk og var et godt alternativ til animalske produkter i fastetiden. Mælken kan bruges i en lang række retter fx smoothies, kaffe, mos med søde kartofler, brød, pandekager, is eller grød. Det kan i det hele taget indgå i retter, hvor der er behov for et let cremet og sødligt indslag.

Marokkansk mandeldrik med orangeblomst og kanel

Smut 3 ½ dl mandler, og giv dem et kort opkog. Lad dem køle af, og blend dem derefter i en foodprocessor til en ensartet pure. Bring 7 ½ dl vand i kog i en gryde, og tilsæt mandelpureen. Rør grundigt, og lad det simre over lav varme i 5 min. Lad massen køle af, og kør den gennem en finmasket si (hvis du stopper her, har du mandelmælk i ren form, som kan bruges til alt muligt andet). Gem de blendede mandler, som du har sorteret fra, og brug dem som mandelmel. Tilsæt 1 tsk orangeblomstvand, og hæld drikken på glas med et drys kanel på toppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *