Lammekølle med sprød skorpe og rosmarinkartofler

Lammekølle med sprød skorpe af krydderier og brød med hvidløg og rosmarinkartofler (6-8 personer)

Lammekølle på 2-2,5 kg uden nøgleben
2-3 spsk olivenolie
Salt
3-4 spsk olivenolie
6-8 kviste rosmarin
7-10 fed hvidløg i skal
2 kg spisekartofler
3-4 fed hvidløg
4 spsk spidskommenfrø
2 spsk fennikelfrø
1 spsk peber
2-3 spsk olivenolie
20 g smør
4-5 spsk brødkrummer el. panko

 

Lammekølle: Tænd ovnen på 150ᵒ. Dup lammekøllen helt tør med køkkenrulle, og læg den i en bradepande. Gnub lammekøllen i olivenolie, og drys med lidt salt. Stil den i oven, indtil den har en kernetemperatur på ca. 57ᵒ. Små 2 timer.

Kartofler: Skær kartoflerne i mindre stykker. Hæld olivenolie i en bradepande, og tilsæt rosmarinkviste og hvidløg. Brug hænderne til at rode det sammen, sørg for at både hvidløg (i skal, så bliver de ikke brændt) og rosmarin er godt olieret ind. Kom nu kartoflerne op i bradepanden, drys med salt og vend sammen. Steg kartoflerne i oven ved 180ᵒ i ca. 30 min, skru så op på 200ᵒ. Gnid lammekøllen med krydderi- og brødkrummeblandingen. (se nedenfor), sæt lammet tilbage i ovnen og giv det 20 min. mere sammen med kartoflerne. Tag lammet ud af ovnen, og hæld den dejlig den dejlige sauce/jus, der ligger i bradepanden i en lille kasserolle, og sæt den til side.

Krydderi- og brødkrummeskorpe: Hvis du har en morter er det bedst, men ellers kan du bruge en foodprocessor. Kom hvidløg, spidskommen, fennikel, peber, olivenolien og smør i en morter, og slå det sammen til en tyk ’grumset’ paste. Slå det så jævnt du nu kan. Tilføj brød-/pankokrummer en skefuld ad gangen. Tilsæt evt. mere olivenolie eller flere brødkrummer. Det skal have en konsistens, som du kan smøre/dække lammekøllen med, uden at det falder af.

Ved servering: Skrab kartofler fri fra bradepanden, og vend dem lidt rundt før servering sammen med lammet eller i en separat skål. Varm lammesaucen i kasserollen op, skær tynde skiver af lammet, og kom en god skefuld sauce over kødet og kartoflerne.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere