For få år siden var lakrids kun at finde i slik og hostesaft. Siden er der sket en mindre lakridsrevolution, og i dag er lakrids et krydderi, der har sneget sig ind i køkkenet og indgår i alt lige fra fiskeforretter og rubs til is og desserter med bær og kager. Ikke mindst lakridspulveret er populært, for netop pga. sin pulverform er det nemt at tilsætte til bagværk, varme drikke og salte retter.
Lakrids er altså blevet trendy og er trådt ind på gourmetscenen, hvilket både skyldes, at kokkene er begyndt at lege med lakridsens muligheder, og at folk som bl.a. den bornholmske lakridsproducent Johan Bülow med sin lakrids på dåser har været med til at gøre lakrids til et eksklusivt produkt.
Og lakrids er da også langt mere anvendeligt, end der historisk har været tradition for. Lakrids, der – ligegyldigt hvilken form, smag og hårdhed den ender i – stammer fra lakridsroden, har været kendt i tusindvis af år for sine medicinske egenskaber, og allerede for 5000 år siden brugte kineserne den mod astma og tør hoste.
Også i Danmark har lakrids fungeret som medicin, hvilket er grunden til, at fx engelsk lakrids stadig forhandles på apoteket (engelsk lakrids blev faktisk produceret i England i middelalderen, men i dag bliver al lakrids produceret i et lakridsbælte fra Frankrig, Italien og Spanien til Iran, Afghanistan og Kina). Først i 1920’erne begyndte vi her i Danmark at lave slik af lakrids, og vi er et af de folk i verden, der har den største lakrids-tand sammen med hollænderne og vores skandinaviske naboer.
Lakrids bliver til ved at koge saften ud af lakridsrødderne til en flydende sirup, og hvis kogningen fortsætter, bliver massen stenhård og kan rives til fx lakridspulver. Pulveret er eminent i madlavningen, hvor det er ideelt at sætte sammen med fede råvarer som fed fisk, nødder, smør, fedtmarmoreret kød, fløde og røde bær som brombær og skarp frugt som rabarber, for lakridsens skarpe og tørre smag bryder med det fede og syrlige.
Brug dog lakrids med omtanke på linje med salt, for smagen er gennemtrængende og kan let blive altoverdøvende. Men brugt varsomt kan lakrids være en perfekt prik over i’et.
Cookies med hvid chokolade, tranebær og lakrids (ca. 25 stk.)
Rør 75 g blødt smør, 100 g sukker og 55 g brun farin sammen i en skål. Rør 1 æg i. Bland 150 g hvedemel, 1 tsk vanillesukker, 2 tsk lakridspulver, ½ tsk natron, 1 tsk bagepulver og ½ tsk fint salt i en skål, og vend det i smørblandingen. Tilsæt dernæst 200 g grofthakket hvid chokolade og 75 g soltørrede tranebær, og rør det hele godt sammen. Sæt dejen med to skeer i toppe på en bageplade beklædt med bagepapir, kagerne må godt være temmelig store. Bag kagerne ved 180 grader i ovnen i 10-12 min., til de er let brune i kanten. Lad dem køle af, og server.