Sæson
Importeres hele året.

Smag
Kokosnøddens hvide kød er sprødt, men alligevel eftergivende. Smagen er sød og parfumeret med en fyldig fedme og sender øjeblikkeligt tankerne hen mod en turkis bountystrand med skyggefulde kokospalmer.

Prøv fx Kokoskylling i mandler og koriander

Anvendelse
Kokosnødden smager og dufter eksotisk og findes da også i rigt mål i troperne, hvor nødderne ofte ligger og skvulper i vandkanten eller dingler fra palmekronen og truer med at tage livet af turister, der har placeret strandmåtten i kokospalmens skygge. Kokosnødden kaldes i mange af disse lande for Livets Træ, fordi den udgør en livsvigtig afgrøde. I troperne sælges kokosnødderne ofte i deres grønne skaller, men når vi finder dem på supermarkedets hylde, ligner kokosnødderne mere brune, lodne kanonkugler. Ryst kokosnødden, før du køber. Jo mere saft, der skvulper rundt inde i nødden, jo friskere er den. Nødden tømmes først for saft ved at bore to huller i kokosnøddens brune øjne, der egentligt er nøddens spirehuller. Derefter kan saften tømmes over i et glas og drikkes som en sød forfriskning. Saften skal ikke forveksles med kokosmælk, som er et forarbejdet produkt, hvor nøddens kød rives og blandes med vand til en fed og cremet mælkelignede væske. Efterfølgende flækkes den hårde, lodne skal af nødden med en kniv. Den tynde brune hinde, der efterlades tilbage på nødden, kan fint spises, men man kan også skrælle den af med en kartoffelskræller. Kokosnød kan bruges både i det salte og søde køkken. Den friske kokos kan spises rå som en snack, rives i grove skiver på en mandolin og tilsættes salater eller desserter. Den kan også rives i krydrede karryretter, hvor den med sin sødme kan afbalancere styrken og varmen i disse hede retter eller i pickles og chutneys. I Sri Lanka laver man en lækker, cremet salsa kaldet Pol Sambal bestående af revet kokosnød eller kokosmel, blandet med frisk og tørret rød chili. Limesaft, rødløg, hvidløg, lidt tomatpuré og salt og peber. Alle ingredienser hakkes eller rives fint og blandes sammen til en cremet konsistens. Serveres til currys og andre risretter eller som tilbehør til fisk.

Prøv fx Kokospandekager med vanilje-yoghurt og bær

Opbevaring
I køleskab.

Hvor kan den købes
Friske kokosnødder fås i de fleste supermarkeder, derudover fås kokosmælk og kokosmel de fleste steder. Kokosfedt og kokosvand forhandles hos helsekostforretninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *