Meget sjældent er eddiker så koncentrerede, at man få lyst til at drikke dem af glas, men det gælder ofte for de gamle, fadlagrede balsamico-eddiker fra Modena i Italien. Italien er et af de lande, der har en lang tradition for at lave gode eddiker, men vi danskere har nu fået flere danske eddiker at vælge mellem. ”Endelig!” fristes man til at sige, for Danmark er med sin gode frugtavlertradition og klimaet med de lyse dage og kølige nætter leverandør af frugt med exceptionelt mange aromaer med en god fortættet smag. Og frugtsaft er perfekt til eddikeproduktion. I de senere år er gamle kirsebærsorter kommet til ære og værdighed igen, og dem har madentreprenøren Claus Meyer lavet en virkelig skøn kirsebæreddike af på sit Nordhavn Eddikebryggeri. Det særlige ved Meyers frugteddiker er, at han laver fadlagret eddike af frugtsaft i modsætning til den gængse danske metode, som har været at tilsætte frugt til en neutral eddike. Hvis du koger den fadlagrede kirsebæreddike ind til en tyk sirup, får den en helt afsindig kraftig kirsebærsmag. Men den gør sig også virkelig godt i kraftige kødretter, til bagte rodfrugter eller rødkål.

Opskrift på bagte rødbeder med kirsebærdressing og gedeost
Kog 1 kg rødbeder i letsaltet vand, og smut skallen af dem under koldt vand. Kom 1 stor spsk honning og 1 dl kirsebæreddike i en gryde, og kog ind, til det får en sirupsagtig konsistens. Skær rødbederne i skiver, og vend dem i siruppen. Læg dem på tallerkner, og bræk masser af god fårefeta eller gedeost ud over. Pynt med mynteblade, ristede pinjekerner, flagesalt og friskkværnet peber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *