Kirsebæreddike

Meget sjældent er eddiker så koncentrerede, at man få lyst til at drikke dem af glas, men det gælder ofte for de gamle, fadlagrede balsamico-eddiker fra Modena i Italien. Italien er et af de lande, der har en lang tradition for at lave gode eddiker, men vi danskere har nu fået flere danske eddiker at vælge mellem. ”Endelig!” fristes man til at sige, for Danmark er med sin gode frugtavlertradition og klimaet med de lyse dage og kølige nætter leverandør af frugt med exceptionelt mange aromaer med en god fortættet smag. Og frugtsaft er perfekt til eddikeproduktion. I de senere år er gamle kirsebærsorter kommet til ære og værdighed igen, og dem har madentreprenøren Claus Meyer lavet en virkelig skøn kirsebæreddike af på sit Nordhavn Eddikebryggeri. Det særlige ved Meyers frugteddiker er, at han laver fadlagret eddike af frugtsaft i modsætning til den gængse danske metode, som har været at tilsætte frugt til en neutral eddike. Hvis du koger den fadlagrede kirsebæreddike ind til en tyk sirup, får den en helt afsindig kraftig kirsebærsmag. Men den gør sig også virkelig godt i kraftige kødretter, til bagte rodfrugter eller rødkål.

Opskrift på bagte rødbeder med kirsebærdressing og gedeost
Kog 1 kg rødbeder i letsaltet vand, og smut skallen af dem under koldt vand. Kom 1 stor spsk honning og 1 dl kirsebæreddike i en gryde, og kog ind, til det får en sirupsagtig konsistens. Skær rødbederne i skiver, og vend dem i siruppen. Læg dem på tallerkner, og bræk masser af god fårefeta eller gedeost ud over. Pynt med mynteblade, ristede pinjekerner, flagesalt og friskkværnet peber.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER