Kastanje

Kastanjen har en mild og nøddeagtig smag, der er rig på sødme. Konsistensen er først fast, men giver så efter og smuldrer.

Sæson
Oktober til december.

Anvendelse
Duften af ristede kastanjer er indbegrebet af efterår og kan indsnuses på markeder overalt i Europa i kastanjesæsonen. Man kan også nemt smugle duften ind i eget køkken ved at riste kastanjerne ved 225 grader i ovnen i et ildfast fad med masser af groft salt og servere med koldt smør og salt. Rids et lille kryds i toppen af kastanjerne, så åbner de sig op i løbet af den halve time i ovnen. Tricket duer desværre ikke med de hestekastanjer, som vi har så mange af herhjemme, de er bitre og egner sig bedst til tændstikdyr. Det skal være spisekastanjer – marrons som de kaldes i Frankrig. Selvom kastanjer tidligere var en basisfødevare, betragtes de nu som en delikatesse, som kan bruges til meget andet end til at skabe efterårshygge. Italienerne malede før i tiden kastanjer til mel og brugte det som polenta, i brød og kager. Franskmændene glaserer kastanjerne, som også kan koges eller ristes som tilbehør til kød eller pureres til kastanjecreme, som kan bruges i desserter, kager og konfekt. Kog fx kastanjerne i en tyk sirup med vin og sukker og server som dessert med en flødecreme. Kastanjens smag er mild og sødlig og kan til salte retter have brug for lidt syre fra vin eller eddike.

Opbevaring
Køligt.

Hvor kan de købes
Kastanjer kan købes friske i sæsonen hos velassorterede grønthandlere og supermarkeder. Uden for sæsonen fås tørrede kastanjer og kastanjer på dåse samt kastanjepure hos specialforretninger.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER