Kastanjen har en mild og nøddeagtig smag, der er rig på sødme. Konsistensen er først fast, men giver så efter og smuldrer.
Sæson
Oktober til december.
Anvendelse
Duften af ristede kastanjer er indbegrebet af efterår og kan indsnuses på markeder overalt i Europa i kastanjesæsonen. Man kan også nemt smugle duften ind i eget køkken ved at riste kastanjerne ved 225 grader i ovnen i et ildfast fad med masser af groft salt og servere med koldt smør og salt. Rids et lille kryds i toppen af kastanjerne, så åbner de sig op i løbet af den halve time i ovnen. Tricket duer desværre ikke med de hestekastanjer, som vi har så mange af herhjemme, de er bitre og egner sig bedst til tændstikdyr. Det skal være spisekastanjer – marrons som de kaldes i Frankrig. Selvom kastanjer tidligere var en basisfødevare, betragtes de nu som en delikatesse, som kan bruges til meget andet end til at skabe efterårshygge. Italienerne malede før i tiden kastanjer til mel og brugte det som polenta, i brød og kager. Franskmændene glaserer kastanjerne, som også kan koges eller ristes som tilbehør til kød eller pureres til kastanjecreme, som kan bruges i desserter, kager og konfekt. Kog fx kastanjerne i en tyk sirup med vin og sukker og server som dessert med en flødecreme. Kastanjens smag er mild og sødlig og kan til salte retter have brug for lidt syre fra vin eller eddike.
Opbevaring
Køligt.
Hvor kan de købes
Kastanjer kan købes friske i sæsonen hos velassorterede grønthandlere og supermarkeder. Uden for sæsonen fås tørrede kastanjer og kastanjer på dåse samt kastanjepure hos specialforretninger.