Kartofler med bid

1381

Elegant kartoffelanretning med grønne hvidløg og syltet citron med mandel. Velegnet som forret, eller server den med en braiseret kylling, lidt fisk eller svinekød til.

Opskrift til 4 pers.

24 små nye kartofler
4 grønne hvidløg*
2 dl vindruekerne-olie
5-6 stængler citrontimian
1 citron
1 spsk sukker
1 æggeblomme
2 dl mandelolie
20 friske kamille-blade

Kartofler: Skrub kartoflerne rene, og kog dem møre i saltet vand. Dehydrer kartoflerne ved 60 grader i ovnen i en time.
Grønne hvidløg: Skær hvidløgene i helt tynde strimler, gerne på et julienne-jern, og tilbered dem kort i 100 grader varm vindruekerneolie med citrontimian. Opbevar hvidløgsstrimlerne i olien ved stuetemperatur.
Syltet citron: Skræl citronen, og skær citronfileter ved at skære ind i bådene. Pres resten af citronsaften ud på en pande, tilsæt 1 spsk vand og 1 spsk sukker, varm det op, og hæld blandingen over citronfileterne. Hæld dem på glas, og opbevar ved stuetemperatur.
Mandel-emulsion: Blend æggeblommen med 1/5 dl vand i 30 sekunder, og blend langsomt 1 dl mandelolie i, indtil det emulgerer til en mayonnaise. Smag til med salt, og opbevar på køl. Ved servering: Varm de dehydrerede kartofler i den sidste del mandelolie, lad dem dryppe af på køkkenrulle, og salt dem. Anret 6 kartofler på hver tallerken, læg 1 tsk mandelemulsion mellem kartoflerne. Læg 3 syltede citronfileter på hver tallerken, og anret de grønne hvidløgsstrimler oven på. Pynt med friske kamilleblade.

*Kan købes hos de fleste grønthandlere, men brug alternativt forårsløg.