Hele kardemommekapsler indeholder små, fedtede, sorte korn, og det er her, den intense kardemommesmag gemmer sig. Hel kardemomme dufter af kamfer og eukalyptus med noter af citrus. Disse duft- og smagsnuancer forsvinder i stødt kardemomme.
Sæson
Fås hele året.
Anvendelse
Kardemomme er efter safran og vanille det dyreste krydderi i verden. De små grønne kapsler dyrkes både i Indien og i Latinamerika og bruges både i eksotiske retter og i noget så hjemligt som bløde mormorboller. Vores svenske og finske naboer har udviklet en forkærlighed for de grønne kapsler og bruger det i rå mængder i bagværk bl.a. i de krydrede kardemommeboller, der minder om vores egne kanelsnegle, bortset fra at svenskerne fylder dem med rigelige mængder kardemomme. Kardemomme er også meget velegnet til at parfumere ris, man smider blot et par kapsler ned i gryden og koger risene som sædvanligt. Kardemommens kamfersmag løfter fede råvarer, derfor er den velegnet i retter med fløde, mælk og milde, fede oste. Prøv fx at erstatte vanillen med knust kardemomme, næste gang du laver parfait. Kardemomme, citronskal, safran og vanille er også en skøn forening. Det kan ikke anbefales nok at bruge hele kardemommekapsler frem for at købe breve med stødt kardemomme i supermarkedet. Hele kapsler har langt den mest komplekse aroma, og de skal blot have et par stød i en morter hvorefter de støvgrønne skaller let kan pilles fra. Herefter handler det blot om at gå løs på de små fedtede frø, indtil de er findelte og dufter stærkt. Nu er det bare at bruge løs i kager, desserter, chutneys eller sirup.
Opbevaring
Tørt og mørkt.
Hvor kan de købes
Hele kardemommekapsler kan købes hos etniske købmænd og asiatiske supermarkeder.