Brisler er to kirtler fra halsen af unge dyr, og der kan også spises brisler fra lam og svin, men kalvebrisler regnes for at være de absolut mest delikate.
Sæson
Hele året.
Smag og anvendelse
Kalvebrislen er en ærkefransk specialitet, der med den rette tilberedning får en fin blid smag og et saftigt bid. Samtidig tager kalvebrislen gerne imod smag, så den kan med fordel tilføres et smagsboost af krydderurter, fond eller kraftige grøntsager under tilberedningen. Især i det fine franske køkken, haute cuisine, sætter gourmetkokkene en ære i at kunne tilberede en habil brissel. En klassisk måde at tilberede brisler på er at stege dem i smør og servere dem med en puré af skovsyre. Ellers indgår brisler også gerne i salater, pâtéer eller som hovedingrediens i forretter. I Latin- og Sydamerika er brisler også en populær spise, og her ryger de en tur på grillen. Ligesom andet indmad er brisler en sund spise, og som noget af det eneste kød er det spækket med c-vitamin.
Hvor kan de købes?
I Danmark er brisler ikke en ret udbredt spise, og de skal bestilles hos slagteren.
Salat med kalvebrissel (4 pers)
Udblød 250 g kalvebrissel i koldt vand i 2 timer. Skift vandet hver halve time. Læg brislerne i en gryde med vand, og bring vandet i kog. Lad det simre i 2 min, og overhæld dernæst brislerne med koldt vand. Fjern derefter evt. hinder og membran, og skær brislerne i små skiver. Skyl et hoved krølsalat, riv bladene, og arrangér dem på en tallerken. Smelt 50 g smør på en pande, og steg 1 finthakket skalotteløg, til det er mørt. Tilsæt 2 spsk rødvinseddike, 1 spsk stærk sennep, ½ dl olivenolie og 2 spsk fløde, og rør godt. Hæld dressingen over salaten, og server med en skive godt brød.