Julekonfektkage

Briterne brillerer med deres version af denne konfektkage, Mince Pie. Her er en lettere fordansket udgave med et solidt lag marcipan, hvilket bestemt ikke gør den ringere. Lav den gerne så tidligt som muligt, for på køl kan den holde sig helt til påske! Men vent dog med at pynte kagen, til den skal serveres.

Opskrift på 1 kage

125 g røde cocktailbær, grofthakkede
350 g små, lyse rosiner (Sultanas)
100 g korender
200 g store rosiner (Jumbo-rosiner)
100 g sukat og appelsinskal, hakket
½ dl cognac eller brandy, evt. Stroh Rum
200 g usaltet smør
200 g mørkt muscovadosukker
3 æg
1 spsk mørk sirup
225 g hvedemel
1 tsk blandet kardemomme, nellike og ingefær, det hele skal være stødt
1 tsk kanel, stødt
1 tsk muskatnød, stødt
75 g hasselnødder, grofthakkede
75 g valnødder, grofthakkede

Pynt og overtræk:
½ glas abrikosmarmelade
700 g rå marcipan*

Prøv også Julemacarons

Bland alle frugterne i en skål, hæld spiritus over, og lad dem trække et par timer, gerne evt. natten over.
Pisk smør og sukker tykt, og pisk æggene i ét ad gangen. Pisk til sidst sirup i.
Bland mel og alle krydderierne i en anden skål, sigt, og vend melblandingen i dejen sammen med frugt og nødder. Kom dejen i en springform med løs bund, 22 cm i diameter, beklædt med bagepapir i bunden. Pensl siderne af springformen med smør. Glat dejen med en paletkniv, så den bliver plan. Bag kagen i ovnen ved 140 grader i 2 ½-3 timer, eller prøv at stikke en lille træpind i midten af kagen. Hvis pinden er ”ren”, når den kommer ud, er kagen færdigbagt. Er der stadig lidt dej på pinden, så bag videre. Lad kagen afkøle på en rist, og lad den blive helt kold, inden den pyntes. Blend abrikosmarmeladen til en puré, og smør den over kagen i et jævnt lag. Rul marcipanen ud – evt. med lidt flormelis drysset på bordet – og skær den ud til en cirkel eller en firkant, der lægges på toppen. Skær derefter et langt bredt bånd, der passer i målene til kagens sider. Sno marcipanbåndet om kagen, og tryk kanterne mellem top og sider sammen.

* Eller vælg den nemme løsning ved at købe en rulle ”Færdig Marcipanlåg” fra Odense Marcipan. Fås i velassorterede supermarkeder. Låget lægges over kagen, så det dækker både top og sider.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER