Jordnødder

Sæson
September til december, men fås hele året.

Smag
Jordnødden har en sød og fed nøddesmag. Den er mild og helt uden bitterhed. Nødden har en sprød og fast konsistens.

Anvendelse
Som navnet afslører, vokser jordnødder under jorden i rodnettet på en særlig amerikansk ærteblomst. De små nyreformede bælge med netmønster indeholder som oftest to-tre jordnødder hyllet i en mørkebrun hinde. Jordnødden indeholder masser af fedt og presses til jordnøddeolie, der er ret smagsneutral og derfor er god at stege i og lave mayonnaise af. Jordnødder kan spises som de er direkte fra den beigefarvede skal eller saltes til snacks – peanuts. Jordnødder er delikate som drys på varme retter fx wokretter og thairetter eller som salt drys i salater fx i broccolisalat med bacon, rosiner og creme fraiche-dressing. De bruges også i stor udstrækning i kager og desserter. Jordnødder kan også blendes til glat eller crunchy jordnøddesmør eller peanut butter. Det er let at lave selv. Nødderne skal blot smides i en food processer og køres til de afgiver deres olie og bliver til en lind masse, der kan smages til med salt. Så er der ikke langt til Elvis’ livret; ristet toast med peanutbutter og banan. Eller bland jordnøddesmør med hvidløg, ingefær, stødt koriander, spidskommen, gurkemeje, soja og kokosmælk til en cremet sataysauce, som traditionelt spises til kyllingespyd i Thailand.

Opbevaring
Tørt og køligt. Da nødden indeholder en del fedt, kan den let blive harsk.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER