Hyben har en mild og sød smag med et strejf af frugtagtig parfume, bitterhed og syre. Hyben kan minde lidt om tranebær, men er knap så syrlige.
Sæson
Juli til september.
Anvendelse
I løbet af sommermånederne forvandler de lyserøde, aromatiske strandroser sig til orangerøde hyben, som frit kan plukkes langs kyster og strandenge. De fleste har prøvet at få en håndfuld kløende hybenkerner, også kaldet kløpulver, ned ad nakken, men hyben kan bruges til meget andet end drillerier. Skær blomsterrester og stilke af hybenerne, flæk dem og skrab kernerne ud, brug evt. en ske eller handsker for kernerne har små hår, der klør, når de rører huden. Hyben er bedst tilberedt. De kan koges til syltetøj, kompot, pure, suppe og bruges i krydret salsa, som kan bruges som tilbehør til sommerens grillbøffer. Hyben er således velegnet til det søde såvel som det salte køkken. De røde strandfrugter kan klare en kraftig krydring med ingefær, chili, hvidløg, kanel, spidskommen, nellike eller allehånde, og så har de godt af et skud syre fra eddike, citron eller appelsin. En rigtig hybenklassiker er hybensuppe med koldt flødeskum. Kog hybenerne møre i vand tilsat en vanillestang. Blend og tilsæt sukker efter smag. Juster med citronsaft og lidt reven citronskal. Suppen kan spises kold eller varm med letpisket flødeskum.
Opbevaring
Køligt.
Hvor kan den købes
Hyben kan sjældent købes rå, men forsøg hos gårdbutikker eller pluk dem selv langs stranden, hvor de vokser vildt i stort omfang. Forskellige forarbejdede hybenprodukter findes i større supermarkeder eller helsekostforretninger, såsom hybenpulver, suppe eller marmelade.