Hornfisk

Forårs-hornfisken er ikke helt så fed som efterårsudgaven, og kødet er lyst med en lidt sødlig smag. Den er derfor supergod til stegning, på grillen, i ovnen og som dampet. Få benene fjernet hos din fiskehandler, og steg fileterne på skindsiden og i mindre stykker.

Sæson
April-juni og igen i sæson omkring august og september.

Smag
Lyst kød med en let sødlig smag.

Udvælgelse
Hornfisken har to sæsoner i Danmark, den første begynder nu og varer til omkring juni. Næste sæson for hornfisken er fra august og frem til slutningen af september, begyndelsen af oktober. Fisken er federe på det tidspunkt og kan blandt med fordel fryses ned. Om foråret er hornfisken med rogn, fordi de skal til at gyde i vores farvande. Man skal derfor gå efter de mindste, som er mest saftige.

På vandring
Hornfisken dukker som regel op i vores farvande omkring marts- april efter at have foretaget noget af en vandring fra det østlige Atlanterhav, via Nordsøen, Kattegat og videre til Østersøen. Man kan populært sagt stille sit ur efter hornfisken: man siger den runder Skagen hvert år den 19. april og umiddelbart i dagene efter, kan man finde den andre steder i vores farvande. Den enorme vandring er en livsbetingelse for den lange stavlignende fisk med det hornagtige næb og de grønne ben. De vandrer efter føde, der kan gøre dem tykke og fede, og derefter tager de tilbage af samme rute, som de kom fra.

Anekdote
En lille anekdokte, der står skrevet i Nikolaj Kirks bog, Fisk, om hornfisken lyder, at den lever af de tyske soldater, der faldt over bord fra skibene under 2. Verdenskrig. Soldaterne bar grønne uniformer, og derfor er fiskens ben også grønne.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER