Den friske hestebønne smager dejligt af grønærter men med mere fedme. De tørrede bønner har en let bitter lidt tung smag.
Sæson
Juni til september.
Anvendelse
Hestebønnen eller favabønnen var, før Columbus opdagede Amerika, den eneste bønne i Europa og var også en vigtig del af kosten i Mellemøsten. Når bønnen er helt frisk, kan den spises med bælg, skal og det hele, men selve bælgen er dog ikke den store delikatesse. Bønnerne skal hen på sæsonen afskalles, før de spises og kan fås hele året som tørrede bønner, der skal koges i 2-3 timer, før de kan spises. De friske bønner kan blancheres let og vendes med lidt smør, grønne urter og et vrid citron. For de tørrede bønners vedkommende kan det godt betale sig at vende blikket mod mere orientalske kødgryder, hvor hestebønner anvendes i supper, dip og i sammenkogte retter. Chorba Bissara er en fyldig, marokkansk suppe, der serveres som morgenmad fra gadekøkkener rundt om i Marokko. Læg 350 g. flækkede, tørrede hestebønner i blød i rigeligt vand i 12 timer eller natten over. Kassér vandet. Hæld de udblødte bønner i en suppegryde, dæk dem med vand og tilsæt to fed hvidløg, to teskefulde spidskommen og to teskefulde paprika. Bring bønnerne i kog og kog dem i en times tid til de er møre, spæd evt. til med lidt vand. Afkøl suppen let og blend den til en cremet suppe. Smag til med salt, peber samt krydderier og servér med et dryp olivenolie.
Opbevaring
Friske hestebønner opbevares i køleskab. Tørrede bønner opbevares mørkt og tørt.
Hvor kan den købes
Friske hestebønner kan fås i velassorterede grønthandlere og supermarkeder i sæsonen, mens de tørrede bønner kan fås i supermarkeder og helsekostbutikker.