Sæson
Fås hele året.
Smag
Harissa er en stærk, og krydret tunesisk sauce. Chilien brænder i den grad igennem i denne tyktflydende sauce, men der er også masser af kompleks varme fra krydderier som kardemomme, kommen, koriander og anis.
Anvendelse
Some like it hot, og de folk kan som regel virkeligt godt lide den tyktflydende, krydrede sauce harrissa. Det er tuneserne, der er ophavsmænd til denne fyrige genistreg, der virkelig kan tænde op under smagsløgene. Masser af chili – gerne flere forskellige slags – får selskab af hvidløg, spidskommen, koriander, kommen, kardemomme, anis og lindes med olivenolie. Harissa kan købes færdig på små glas, i tube og på dåse, men det er også let at lave saucen selv. Krydderierne skal blot ristes på en varm pande og derefter blendes med de øvrige ingredienser til en lind sauce. Derefter skal det trække et par timer, før man kan vurdere og justere smagen. Tuneserne bruger bl.a. harissa som smagsgiver i kød- og grøntsagsretter og i couscous. Herhjemme får man også ofte tilbudt harissa i shawarma, men den kan også fint bruges som marinade til kød, i sandwich, i dressinger, saucer og dip – kort sagt i retter, hvor man gerne vil fyre lidt op for smagen.
Opbevaring
I køleskabet efter åbning.
Hvor kan den købes
Harissa kan fås i velassorterede supermarkeder og hos etniske købmænd.