Gulerødder

Guleroden er sødlig i smagen på grund af en række sukker-arter, så den kan fint bruges i alt fra marmelader og kager til gryderetter, supper og salater. Den er eminent i gryderetter, fordi den ikke koger ud.

Sæson
Hele året.

Historie
Lige siden middelalderen har man kendt til den smagfulde rod, men den orange version, som vi forbinder med rigtige gulerødder i dag, stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet. Oprindelig var de lysegule, hvide og lilla. Den lilla gulerod stammer fra Afghanistan, hvor den vokser vildt, den hvide kommer fra Indien, og da hollandske gartnere pludselig opdagede orange gulerødder blandt de hvide, blev de så begejstrede for farven, at de forædlede den, og siden da har den orange domineret. Farve kommer af indholdet af caroten. I dag er rødderne så småt begyndt at dukke op i de oprindelige farver igen.

Prøv fx Ølbraiserede svinekæber med grov mos

Sundhed
Guleroden er den grøntsag, der indeholder mest A-vitamin overhovedet.

Opbevaring
Rødderne opbevares bedst i køleskabet i en plastpose med lufthuller, læg dem ikke sammen med frisk frugt hvorfor? og husk at skære den grønne top af gulerødderne efter indkøb, ellers bliver de bløde.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER