Guleroden er sødlig i smagen på grund af en række sukker-arter, så den kan fint bruges i alt fra marmelader og kager til gryderetter, supper og salater. Den er eminent i gryderetter, fordi den ikke koger ud.

Sæson
Hele året.

Historie
Lige siden middelalderen har man kendt til den smagfulde rod, men den orange version, som vi forbinder med rigtige gulerødder i dag, stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet. Oprindelig var de lysegule, hvide og lilla. Den lilla gulerod stammer fra Afghanistan, hvor den vokser vildt, den hvide kommer fra Indien, og da hollandske gartnere pludselig opdagede orange gulerødder blandt de hvide, blev de så begejstrede for farven, at de forædlede den, og siden da har den orange domineret. Farve kommer af indholdet af caroten. I dag er rødderne så småt begyndt at dukke op i de oprindelige farver igen.

Prøv fx Ølbraiserede svinekæber med grov mos

Sundhed
Guleroden er den grøntsag, der indeholder mest A-vitamin overhovedet.

Opbevaring
Rødderne opbevares bedst i køleskabet i en plastpose med lufthuller, læg dem ikke sammen med frisk frugt hvorfor? og husk at skære den grønne top af gulerødderne efter indkøb, ellers bliver de bløde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *