Granatæble

Granatæblet er blevet dyrket i mindst 5.000 år, og dets oprindelse finder man i lande som Afghanistan, iran og irak. Granatæbletræerne spredte sig for længe siden til verdensdele som indien, Asien, Afrika, Mellemøsten og op til Europa, hvor det især har gode vækstbetingelser i Middelhavslandene. Granatæblets skal har farver, der går fra sart grøngullig over i dybe røde nuancer. Kernerne kan have farver, der går lige fra hvid over i den mørkeste dybviolet. Deres geleagtige kød har en sødmefuld og let syrlig smag, men den kan variere meget. Nogle gange er de hylende sure, og så er der ikke andet at gøre end at bruge dem til saft eller i en sovs, men de kommer i alle sødmegrader, og de kan også være søde som slik. Der er flere måder at frigøre kerner og saft på. Saften kan presses på samme måde som en citron. Skær frugten midt over, og pres den på en citruspresser. De hele kerner er både dekorative og lækre i salater, frugtsalater, på kager og i supper eller til fedt kød som fx confiteret and, gås, gris og lam. Det kræver lidt teknik at frigøre kernerne fra de hvide hinder inde i granatæblet. Du kan enten halvere det og holde det over en skål, mens du banker på skallen med en grydeske, så kernerne frigøres. Det er bedst at gøre i en køkkenvask, da det sprøjter, og saften er svær at få af tøjet. Hvis du vil undgå alt sprøjtet, kan de halve granatæblestykker brækkes åbne, og kernerne pilles ud.

Opskrift: 1 del granatæblesaft kan koges op med ½ del sukker til en sirup. Den er skøn til alt med is og fløde eller i cocktails, hvortil siruppen også kendes som grenadine.

Trends

Populære artikler

Passioncake

Konditoren Nikolaos Strangas oplever, at mange vælger at spise sushi nytårsaften. Efter sådan et måltid er denne cremede kage med et syrligt pift af passionsfrugt

Læs mere

Syltede oliven og oste

Det er desværre de færreste, som kan få fat på helt friskhøstede oliven, så denne opskrift bruger forskellige slags oliven på glas, der vendes med

Læs mere

Pappadoms med yoghurtdip

Pappadoms er tynde og sprøde indiske brød lavet af linsemel, og ofte er de krydret med alverdens varmende krydderier. Det er muligt at lave pappadoms

Læs mere

Macarons med kaffeganache

En af dessertkunstneren Nikolaos Strangas’ absolutte hitkager er macarons: Små franske makroner med fyld af fx mynte- eller jordbærganache. Det er lykkedes MAD&venner at lokke

Læs mere

Kokkeskolen

Artikler

Opskrifter

NYHEDER